Eiendomsmegler og partner Nils O.M. Nordvik i Nordvik & Partners mener tomtefeste-dommen fra Menneskerettighetsdomstolen viser at staten har sovet i timen.
- Her må regjeringen gripe inn, sier Nordvik til DN.no.
Menneskerettsdomstolen i Strasbourg ga tirsdag seks grunneiere medhold i at tomtefesteloven er i strid med eiendomsretten. Dommen åpner for at tomteeierne ikke trenger å tilby tomtefesterne kontrakt på like vilkår når avtalen går ut.
Nordvik har selv en fjellhytte på festet grunn og lever godt med det. Avtalen med bonden som eier grunnen løper til 2050, og dommen fra Strasbourg, som dreier seg om grunneiers rett til å endre vilkårene ved fornyelse, får dermed liten innvirkning for ham.
Etterlyser fornuftig opplegg
Han mener likevel at dagens regler, der grunneiere i flere tilfeller blir avspist med smuler i årlig leie, ikke er rimelig.
- Dette skjønner også tomtefester, påpeker han. Nordvik etterlyser derfor en regulering av lovverket som får leieforholdet til å være fornuftig,
- Om man betaler 800 kroner i året for en strandeiendom så vet man at det er billig - det vet alle. Det må være et fornuftig opplegg. Man må også legge til grunn hvorfor festet ble etablert og opprinnelsen, der bonden fikk ryddet markene og ikke skulle ta vanvittige priser. Men, det betyr ikke at man til evig tid skal betale to frimerker, sier Nordvik.
Han synes det er rimelig at tomtefestere som har leiet tomt i generasjoner skal få kjøpe eiendommen til redusert pris, og tror ikke grunneierne er ute etter å flå festerne, men rettferdighet.
- Man kan selge til dem som har hytte på tomten, men det må være fornuftig, og det er lovverket som må komme til noe fornuftig, sier han.
Nordvik tror dommen umiddelbart vil få en negativ effekt på prisingen av festetomtene, avhengig av hvor tabloidisert dommen vil bli. Han venter imidlertid at prisene vil ta seg opp igjen når regelverket blir klart og tilstanden normaliserer seg.
Venter mange rettssaker
Eiendomsmegler og partner Camilla Sem i eiendomsmegler Sem & Johnsen tror man vil få en fullstendig usikker rettstilstand dersom dommen blir stående. Hun mener er et stort spørsmål hvordan rettsregelen vil fungere i praksis.
- Jeg tror vi vil få svært mange diskusjoner, og sikkert mange rettssaker og vanskelige salgssituasjoner. Dette åpner opp for nye diskusjoner, sier hun til DN.no.
Hun peker på at den norske sosialdemokratiske staten her var for raske og for vennlige med å gi tomtefesterne lov til å forlenge leieavtalen til likelydende vilkår ved festeavtalens utløp. Dommen gjør at det blir svært vanskelig å rådgi noe som helst, og staten blir nødt til å behandle dette på nytt, ifølge henne.
I mellomtiden vil det legge press på prisene
- Dette kan selvfølgelig gjøre at prisene (på festetomter, journ.anm) blir noe lavere. Når man er usikker legger man inn usikkerhetsfaktoren i et eventuelt bud på en festetomt, det er det som er uheldig, sier hun.
Alltid vært upopulære
Sems kollega, Tom E. Johnsen, mener dommen ikke er gode nyheter for dem som har festetomt. Mange som har fått tilbud om å kjøpe tomtene, har ansett det som bedre å sitte med «ingenting» i leie, påpeker han.
- Det har vært et litt vrient emne egentlig. Mange av disse grunneierne har jo også hatt lyst til å komme seg ut av disse kontraktene, og selv om man kan oppjustere leien, har mange mer lyst på en sum penger, sier Johnsen til DN.no.
Han legger til at det sitter i nordmenns selvfølelse at man skal eie og ikke leie grunnen, og at festetomer derfor alltid har vært litt upopulære. Usikre rettsforhold og vanskelige festekontrakter har også bidratt til dette, ifølge Johnsen.
- Festetomt har alltid vært et minus, uansett hvor billig festeavgiften er, sier han.
Vil ikke få dramatiske følger
Eiendomsmegler og partner Torbjørn Ek i eiendomsmegler Torbjørn Ek AS tror dommen vil ha lite betydning for festetomt-prisene, og ser den som en morsom seier for svært mange grunneiere.
- Jeg tror ikke man skal overdrive betydningen av dette. Det vil ikke få noen dramatiske følger for verdiene og salgbarheten av denne type eiendommer, sier Ek til DN.no.
Han tror imidlertid dommen vil føre til langt større bevissthet rundt reguleringen av festetomter. Samtidig peker han på at grunneiernes motivasjon er rettferdighet og langsiktighet.
- Jeg tror motivasjonen for å sitte med femten tomter og ha dem gående er ganske langsiktig, sier han.
Samtlige meglere tar forbehold om at de ikke har lest dommen, og at de uttaler seg i forhold til det som har blitt referert gjennom media.
Les også:
<b>- Strasbourg-dommen et sjokk for tomtefesteren</b>
<b>Her er hyttene som selger </b>
- Folk har urealistiske forventninger
<b>- Boligen gjør deg aldri mer rik</b>
(2010)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.