- Vi har holdt på med investeringer i 20 år med de beste hedgefondforvalterne i verden. Ingen av våre forvaltere er long PIIGS-obligasjoner. De er short!
Nordmannen Morten H. Kielland i fonds- forvaltningsselskap Key Asset Management er svært kritisk til oljefondets økte eksponering mot statsgjeld i de såkalte PIIGS-landene (Portugal, Irland, Italia, Hellas og Spania). Mens andre investorer har solgt seg ut, har oljefondet økt eksponeringen mot statsgjeld utstedt av blant annet Hellas.
Kjent navn i bransjen
Kielland har mer enn 20 års erf#229 fra hedgefondbransjen. Siden 1989 har han bygget opp fond-i-fond-selskapet Key Asset Management.
Selskapet har rundt 3,5 milliarder dollar under forvaltning og har kontorer i London, New York, Stockholm, Oslo og Geneve.
Fondsforvaltningsselskapet har satt opp fond som igjen investerer i hedgefond over hele verden. Da Kielland fikk høre at det norske oljefondet fortsetter å investere i greske statsobligasjoner begynte han å ringe rundt til mange av Key Asset Mangements forvaltere.
- Jeg har snakket med vår chief investment officer i London og med andre hedgefondforvaltere. Den eneste eksponeringen de har mot obligasjoner i PIIGS-landene er på short-siden, sier Kielland.
Går mot markedet
At forvalterne shorter obligasjonene betyr at de satser på at de vil falle ytterligere i verdi.
Dette er obligasjoner som allerede har falt mye. Landenes store budsjettunderskudd og gjeldsbelastning har ført til at investorene nå krever en betydelig risikopremie for å holde statsgjeld utstedt av PIIGS-landene fremfor gjeld utstedt av for eksempel Tyskland og USA.
Frykten for at de gjeldstyngede nasjonene skal misligholde eller restrukturere gjelden har ført til at mange investorer rett og slett holder seg langt unna.
Kielland forstår ikke at oljefondet går motsatt vei.
- Jeg trodde naivt på at oljefondet skulle forvalte pengene på en konservativ og sikker måte for fremtiden. Men nå, når de fortsetter å investere, er dette ifølge våre forvaltere høyst spekulativt, sier Kielland.
Han peker også på at et av verdens største renteforvaltningsselskaper, Pacific Investment Management Co (Pimco), i forrige uke gikk ut og advarte mot oljefondets strategi.
Les også: - En risikabel strategi
Øker eksponeringen
Oljefondet gir bare ut listen over fondets beholdninger én gang i året. Ved nyttår hadde fondet investert nær 57 milliarder kroner i statsobligasjoner utstedt av de fem såkalte PIIGS-landene.
Den gangen var fondets beholdning av greske statsobligasjoner på 9,3 milliarder kroner. Lite tyder på at beholdningen er blitt mindre. I mai opplyste oljefondsjef Yngve Slyngstad til DN at beholdningen ikke hadde endret seg mye siden nyttår.
Og da den greske statsgjelden ble nedgradert til såkalt "søppel"-vurdering av to av tre store kredittvurderingsbyråene i vår, førte det til at gresk statsgjeld falt ut av fondets referanseportefølje. Det er imidlertid ingen automatikk i at den greske gjelden dermed blir dumpet.
I forbindelse med fremleggelsen av kvartalsrapporten i midten av august sa Slyngstad til Bloomberg at fondet faktisk har økt eksponeringen mot flere av de sør-europeiske nasjonene.
Utfordrende rente
Turbulensen i finansmarkedene har ført til stor etterspørsel etter det som oppfattes som trygge havner i finansmarkedene. Blant disse trygge havnene finner vi to av oljefondets største enkeltinvesteringer i renteporteføljen, statsobligasjoner utstedt av USA og Tyskland. Den store etterspørselen har sendt renten på disse investeringene kraftig ned og gjør det utfordrende for oljefondet å oppnå tilstrekkelig avkastning på litt sikt.
Les mer: - Fire prosent er for optimistisk
Oljefondet benytter derfor anledningen det har til å gå utenom referanseindeksene, såkalt aktiv forvaltning, for å forsøke å oppnå meravkastning. I dag gir greske statsobligasjoner med ti års løpetid en rente på 11,55 prosent. Det er mer enn ni prosentpoeng mer enn tilsvarende tyske statsobligasjoner.
Morten H. Kielland i Key Asset Management tror det også kan være en annen grunn til at fondet fortsatt har eksponering mot PIIGS-landene
- De kommer seg ikke ut. De har for stor eksponering. De greier ikke å komme ut!
Halverte eksponeringen
Norges Bank ønsker ikke å kommentere Kiellands utspill. Men i et intervju med DN.no i forbindelse med fremleggelsen av kvartalsrapporten i august, understreket oljefondsjef Yngve Slyngstad at eksponeringen mot de sør-europeiske nasjonenes statsgjeld likevel er kraftig redusert sammenlignet med fjoråret. Men han innrømmet samtidig at det kan være vanskelig å komme seg ut av posisjonene når krisen først har slått til.
- I løpet av fjoråret hadde vi nesten halvert beholdningen av statsobligasjoner i de landene i Sør-Europa. Når krisen først er der, er det i realiteten litt sent å selge, for da er likviditeten i markedet dårlig. Sånn sett var vi litt heldige denne gangen siden vi hadde redusert beholdningen betydelig, det er mer enn 50 milliarder kroner vi snakker om, før krisen satte inn, sa Slyngstad til DN.no den gangen.
Les også:
Oljefondet tvinges ut av Europa
<b>Oljefondet nærmer seg 3.000 mrd</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.