Øverstkommanderende for Libyas opprørsbevegelse gikk tirsdag til kraftig angrep på NATO for ikke å gripe inn mot at Gaddafis styrker dreper innbyggerne i Misrata.

– Luftstyrkene står passivt og ser på mens Gaddafis soldater dreper innbyggene i Misrata, sa Abdelfatah Younes og la til at NATO har skuffet dem og ikke gjort det organisasjonen lovet.

– Dersom NATO venter enda en uke, vil det ikke lenger være noe igjen av Misrata, sa Younes på en pressekonferanse tirsdag.

– Hva gjør NATO? De bomber litt her og litt der, mens innbyggerne står i fare for å bli utryddet, sa en opprørt Younes.

Misrata er den eneste byen av en viss størrelse i det vestlige Libya der opprørsbevegelsen fortsatt har kontroll. Men byen har i ukevis vært under kraftige angrep fra regjeringsstyrkene til Muammar Gaddafi.

– NATO må gjøre jobben sin skikkelig. Hvis ikke vil vi ta saken til FNs sikkerhetsråd, sier Younes, som er øverstkommanderende for den libyske opprørsstyrken.

NATO beskytter
NATOs øverstkommanderende for operasjonen i Libya, brigader Mark van Uhm, sa tidligere tirsdag at fokuset for alliansens operasjon er å beskytte sivilbefolkningen i Misrata.

Etter kritikken fra Younes sa NATO at takten i angrepene mot Misrata ikke er redusert siden operasjonen begynte.

Men en toppgeneral i NATO, Mark van Uhm, sa også at regimet til Gaddafi skaper problemer for NATO-operasjonene ved å plassere sivile som menneskelige skjold rundt militære mål i befolkede områder.

– Når sivile brukes som skjold, angriper vi ikke, sa han.

Straffedomstolen
Tirsdag beskyldte sjefetterforskeren til Den internasjonale straffedomstolen, Luis Moreno Ocampo, Libya for å ha utarbeidet en plan for med overlegg å drepe sivile.

– Vi har gode bevis som viser at drapene på sivile var en plan som var laget på forhånd, sa han.

– Da de så hva som skjedde i Tunisia i januar og uroen begynte i Libya, begynte de å organisere seg, sa han.

Moreno kunngjorde 3. mars at straffedomstolen skulle etterforske Gaddafi, tre av hans sønner og andre medlemmer av regimet for forbrytelser mot menneskeheten.

Sykehuskilder opplyste i forrige uke at minst 200 mennesker var drept i byen siden kampene startet. Det tallet har trolig steget etter de siste dagers kamper, og tirsdag ble det meldt at to personer ble drept og 26 såret i et nytt angrep.

Den uavklarte situasjonen har ført til en strøm av diplomatiske utspill både fra regimets side og fra vestlige land.

Diplomati
En amerikansk utsending, den tidligere diplomaten i Kairo Chris Stevens, er kommet til Benghazi for å gjøre seg kjent med opposisjonen og drøfte politisk og økonomisk støtte.

I Tripoli sa viseutenriksminister Khaled Kaim at regimet er klar for å snakke med opprørerne dersom de først legger ned våpnene.

– Hvis de legger ned våpnene, kan de slutte seg til den politiske prosessen, sa Kaim på en pressekonferanse tirsdag kveld.

Han sa at prosessen kunne garanteres av Den afrikanske union (AU) og FN-observatører.

En delegasjon fra AU bestående av regjeringssjefene fra Mauritania, Mali, Kongo, Sør-Afrika og Uganda skal besøke Libya neste uke for å bidra til å finne en løsning på krisen.

Mandag sa regjeringens talsmann Mussa Ibrahim at regimet var klar for forhandlinger med opprørerne om reformer og valg, men at det ikke var aktuelt å forhandle om Gaddafis avgang.

Les også: - Gaddafi gå? Tror du det er realistisk?

<b>USA trekker jagerflyene ut av Libya</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.