Kredittnedgraderingen av Hellas' statsgjeld har skapt ny frykt i markedet. Nå frykter markedet at større økonomier enn den greske skal bli nedgradert.
Les: - Panikk og hysteri i Hellas
Det britiske budsjettunderskuddet ventes å bli revidert opp når finansdepartementet i dag legger frem sin budsjettrapport.
Nedgraderte Hellas
Markedet har reagert kraftig på at ratingbyrået Fitch nedgraderte den greske statsgjelden fra A- til BBB+ tirsdag. Frykten er at de andre byråene, som har varslet mulig nedgradering, skal følge etter. Skulle det skje vil landets statslån fra 2011 kunne bli avvist som sikkerhet for likviditetslån i Den europeiske sentralbanken, ifølge DnB Nor Markets.
Hellas' finansminister Giorgos Papakonstantinou prøvde å berolige markedet i en tale onsdag. Ifølge Bloomberg News sa han blant annet at det ikke er risiko verken ved banksystemet eller for at landet skal misligholde gjelden sin.
- Vi har ingen umiddelbare lånebehov, sa han.
Anbefaler ikke gresk statsgjeld
Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets vil imidlertid ikke anbefale å investere i gresk statsgjeld.
"Fortsett gjerne å reise til Hellas for å nyte gjestfriheten, solen og varmen, men ikke lån penger til den greske staten dersom du ikke tror greske politikere plutselig vil begynne å opptre økonomisk ansvarlige", advarer han i morgenrapporten onsdag.
- Hvem skal dekke opp for myndighetene?
DnB Nor Markets viser til at Hellas i seg selv ikke betyr så mye, da landets BNP bare utgjør to prosent av eurosonens og en halv prosent av globalt BNP.
"Men, som vi nylig erfarte i forbindelse med tilsvarende problemer i Dubai, sitter mange investorer på nåler. Nå er låntakere og –givere langt på vei dekket opp av myndighetene, men hvem skal dekke opp for myndighetene når de får problemer med finansene?", skriver sjeføkonom Øystein Dørum, og viser til at flere land enn Hellas har problemer.
Kraftig underskudd
OECD venter at industrilandene vil akkumulere underskudd på totalt 24 prosent av BNP i 2008-2011.
Hellas, Irland og Island regnes for å være de industrilandene med størst risiko knyttet til statsgjelden, men Moody's antydet tirsdag at heller ikke Storbritannia, Japan og USA kan ta sin AAA-rating for gitt. Landenes samlede BNP utgjør en betydelig andel av verdensøkonomien.
I lys av den internasjonale uroen har kronen svekket seg det seneste døgnet, og til tross for at den kommer opp onsdag morgen er den norske valutaen fortsatt ned tre og fire øre over døgnet mot henholdsvis euro og dollar.
Rentene trekker svakt opp
De europeiske statsrentene trekker svakt opp onsdag morgen.
De japanske BNP-tallene for tredje kvartal ble kraftig nedrevidert i natt og tynger utviklingen i aksjemarkedet onsdag. Det var ventet en nedrevidering til 0,7 prosent sekvensielt, men publiseringen viste at veksten bare var 0,3 prosent.
Foruten den japanske veksten har også svenske industriproduksjonstall skuffet onsdag morgen. Produksjonen falt 2,7 prosent i oktober og var ned 16,1 prosent på årsbasis, mens det på forhånd var ventet oppgang på 0,9 prosent til en årlig endring på -12,5 prosent.
Klokken 13:30 publiserer det britiske finansdepartementet en budsjettrapport. Som TDN Finans meldte 27. november ventes det at anslaget for Storbritannias budsjettunderskudd for 2009 vil bli opprevidert.
Fra USA er engroslagertallene for oktober eneste makrotall. Oljelagertallene fra Doe blir nok viktigere, da gårsdagens Api-tall viste overraskende lagertrekk.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.