Statistisk sentralbyrå la i dag frem rapporten "Økonomiske analyser 6/2009". Rappoten er byråets til en hver tid ferskeste værmelding for den norske økonomien fremover.

Sannsynligvis lyse utsikter
Hovedkonklusjonen er at tendensene nå er temmelig positive for norsk økonomi - ikke minst for norske privatpersoners økonomi.

Les saken: Krisefesten fortsetter

Dermed kan det se ut til at nedturen i Norge er over nesten uten at vi har merket det - tatt i betraktning at verden har vært gjennom den verste konjunkturnedgangen siden krigen.

For Norges del ser faktisk denne lavkonjunkturen ut til å bli mindre dyp enn den vi hadde tidlig på 2000-tallet og 1990-tallet, slår SSB fast i sin analyse.

Likevel er det ikke riktig tid for å legge igjen paraplyen hjemme, basert på dagens solskinnsprognose, presiserer SSB. Den senere tids opptur kan nemlig bli avløst av en ny nedtur om ikke lenge om oppturen som er spådd likevel ikke kommer. .

SSB har særlig pekt ut fire økonomiske indikatorer som kan skape vansker også for Norge, om de i årene fremover utvikler seg like dårlig som i 2009 eller verre.

  • Dypere internasjonal lavkonjunktur
  • Forsinket omslag i næringslivsinvesteringene
  • Forsinket omslag i boliginvesteringene
  • Fall i petroleumsinvesteringene


SSB har beregnet den negative effekten hver enkelt av de fire indikatorene vil ha på BNP og arbeidsledighet. Summerer man opp påvirkningen innebærer det at Norge sendes på hodet ut i resesjon dersom alt dette skulle slå til samtidig.

- Dersom alt som kan gå gærnt går gærnt blir det jævlig for oss alle, det er helt sikkert, sier forsker i SSB, Torbjørn Eika til DN.no.

Men han skylder seg å legge til:

- Det er veldig lite sannsynlig at alle disse indikatorene skulle slå ut negativt samtidig.

Ikke utenkelig med oljefall
SSB anslår likevel at det er større sjanse for at utviklingen blir vesentlig dårligere enn prognosen, enn at den blir vesentlig bedre.

I SSBs "Det kan gå verre"-scenario legger de til grunn et fall i oljeinvesteringene på 20 prosent neste år. Dette er kanskje den enkeltfaktoren som har størst sjanse til å slå til, tror Eika.

- For å illustrere at det ikke er et helt sinnsykt tall, kan man se på fallet i 1999 og 2000. Da falt oljeinvesteringene henholdsvis 13 og 23 prosent, sier Eika.

SSB-forskeren understreker igjen at de positive trekkene i hovedscenarioet deres er det SSB tror mest på.

- Mest sannsynlig har vi helt rett, ler han.

Samtidig er det ikke bare for moroskyld at de har beregnet effekten av en eventuelt overraskende negativ utvikling.

- Det er ikke helt tilfeldig og trukket ut av løse luften, at vi lagde den beregningen med 20 prosent fall i oljeinvesteingene, sier Eika.

SSB pekte i sin presentasjon av sine økonomiske analyser også på en del usikkerhetsmomenter som kan stikke solide kjepper i hjulene for den forventede veksten i verdensøkonomien fremover.

  • Urealiserte tap i bankene
  • For tidlig reversering av ekspansiv politikk
  • Deflasjon på kort sikt, inflasjon på lang
  • Statsgjeld ute av kontroll

Les også: Krisefesten fortsetter

Disktutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.