Stjernestrategen Albert Edwards i Societe Generale er kjent for å være en pessimist til utviklingen i verdensøkonomien og vedkjenner at hans pessimistiske utsikter til aksjemarkedet gjør han til en truet dyreart.
Nå mener han å ha funnet en sterk sammenheng mellom utviklingen i et lands demografi og verdsettelsen av både eiendom og aksjer. Hvis det stemmer, er USA i trøbbel!, skriver han i en fersk oppdatering.
Bernanke dømt til å mislykkes
Societe Generales strateg er kjent for å være skeptisk til sentralbanksjef Ben Bernankes utstrakte pengebruk for å få USA opp av krisen. Han mener den siste tidens bedring kun er kortvarig. Siden august har vi hatt et aksjerally, ledende indikatorer har bedret seg, forbruket har økt og nye jobber tar seg opp, ramser Edwards opp. Men han er skeptisk.
- Dessverre har politikerne fortsatt ikke lært leksen fra Den store depresjonen. Å basere økonomisk vekst på løs pengepolitikk som driver opp aktivapriser er rett og slett dømt til å mislykkes.
Økonomisk istid til 2030
Nå spår Edwards at hva Japans økonomi har opplevd - Japans tapte tiår som det kalles - også vil ramme den amerikanske og den britiske økonomien. Han spår en økonomisk istid som kan vare i 20 år.
- Jeg har lenge trodd at et tapt økonomisk tiår vil være en uungåelig konsekvens av sentralbankenes grove vanstyre. Vår istid-teori krever en lang, vedvarende situasjon med aksjeverdiene er i et "bear market", akkurat som i Japan, skriver Edwards i en fersk oppdatering.
Boligprisene i Japan nådde toppen samtidig med at prosentandelen av sysselsatte i befolkningen var på sitt høyeste. Men så kom eldrebølgen. Edwards sier at han trodde USAs demografi gjorde USAs fremtidsutsikter mer positive enn for Japan.
- Men nå tror jeg at jeg kan ha vært for optimistisk, skriver Edwards.
Babyboomere blir pensjonister
USA har også opplevd at boligmarkedet har toppet seg ut samtidig som sysselsattes andel av befolkningen toppet seg ut. Han mener USA følger utviklingen i Japan - bare med 15 års forsinkelse. Nå frykter han babyboomere som vil selge aksjer og boliger når pensjonistalderen nærmer seg.
- Jeg tror at selv om BNP-veksten kan være mer direkte knyttet til den absolutte veksten blant sysselsatte, er prisingen av bolig og aksjeverdier mer knyttet til andelen av sysselsatte i forhold til den totale befolkningen. Hvis det er tilfelle, vil den kommende bølgen av de tidligere baby-boomerne, som snart pensjonerer seg i stor grad selge aktiva. Det vil forlenge et allerede dårlig boligmarked så vel som aksjemarkedene, skriver han i oppdateringen.
- Jeg er ikke lenger så optimistisk som jeg var - ihvertfall ikke frem til 2030, skriver han.
Les også:
USAs siste konkurransefordel
<b>Spår ny kollaps</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.