Forrige gang han sto på talerstolen for å forklare analytikere og presse om Aker Solutions' kvartalsresultat innrømmet Simen Lieungh glatt at han var ekstremt skuffet over tapet av syvmilliarderskontrakten for Goliat-utbyggingen.

Han var raskt ute med å påpeke at han hadde en plan B.

- Ingen store jafs
Så langt ser planen ut til å ha virket.

- Det er stein på stein. Det er ingen store jafs, sier Lieungh til DN.no.

Han har akkurat gått av talerstolen etter å ha lagt frem tall for første kvartal som nok en gang overgikk forventningene blant analytikerne.

I Aker Solutions-ledelsen er man til og med litt bekymret over at DN.no først rapporterte om for gode tall. I den første versjonen av saken saken opplyste vi ikke om at driftsresultatet før avskrivninger inneholdt en engangseffekt på 182 millioner kroner. Men selv uten engangseffekten var tallene bedre enn ventet.

Plan A og B
- Når du lager plan A og B, så må man følge plan A og være forberedt på plan B, sier Lieungh.

Etter at Goliat-kontrakten røyk i begynnelsen av februar i år, varslet han at Aker Solutions ville bruke de ledige ressursene i Norge andre steder i verden.

Siden den tid har selskapet vunnet en rekke kontrakter, mange av dem ute. De inkluderer blant annet levering for 240 kilometer undervanns stålforbindelseslinjer i Middelhavet verdt 650 millioner kroner, bygging av 40 undervannstrær på Iara- og Guara-feltet utenfor Brasil verdt 1,8 milliarder kroner, bygging av stålunderstellet til en ny boligplattform på Ekofisk i Nordsjøen, avtale om utleie av et skip for kraftinstallasjon til ABB verdt 500 millioner kroner og en avtale om levering av undervanns forbindelseslinjer utenfor kysten av Australia verdt 550 millioner kroner.

Lieungs budskap er at selskapet nå angriper områder med vanskelige vær- og klimaforhold og dypvannsområdene. Denne uken vant selskapet kontrakten som omfatter bygging av 40 undervannstrær på Iara- og Guara-feltet. Feltet ligger i det utfordrende presalt-området i Santos-bassenget offshore Brasil. Byggingen er på 2.500 meters vanndyp, og skal skje over de neste fire årene.

Størst og viktigst
Brasil er et av områdene som kommer til å bli svært sentralt for selskapet fremover.

- Brasil er det største markedet innenfor produkter, dypvann, boring og service. Der er det størst aktivitet, uten tvil. Og der ligger også beslutningene på rekke og rad nå. Man må og bør være tung i Brasil.

- Der har vi en sterk edge. Vi har en sterk markedsandel, vi har vært der lenge og bygget opp en egen organisasjon som vi nå investerer ytterligere i for å få økt kapasitet, sier Lieungh.

Men Aker Solutions-sjefen har heller ikke glemt hjemmemarkedet.

- Det er klart det er veldig viktig å sikre at vi får bygget i Nordsjøen igjen. Vi har vært litt på hæla der, men vi kommer tilbake i Nordsjøen. Det er hjemmemarkedet.

- Og det er også mange viktige systemkontrakter rundt omkring i verden, i Vest-Afrika, Asia og Australia. Der er det noen spennende prosjekter som vi følger, sier Lieungh.

Vinnervilje
Aker Solutions har annonsert ni kontrakter hittil i år for tilsammen 5,4 milliarder kroner. Selskapet har imidlertid ikke for vane å opplyse om alle kontraktene som er inngått. I første kvartal endte ordreinngangen på 10,5 milliarder kroner. Det er på nivå med ordreinngangen i første kvartal 2009.

- Dersom vi alltid er 15 minutter foran de andre, så vinner vi, sier Lieung.

- Det er sagt litt på spøk. Men hvis du skal være så veldig langt foran de andre, så blir det for vanskelig. Det er ikke mulig. Men hvis du alltid er det lille hestehodet foran, så vinner du. Vi trenger bare å vinne vi, og ikke bli nummer to, så er vi fornøyd.

I aksjemarkedet setter man pris på Aker Solutions-sjefens vinnervilje. Siden Goliat-kontrakten glapp i begynnelsen av februar i år har Aker Solutions-kursen AKSO steget 36 prosent på Oslo Børs. Markedet har steget 12,6 prosent i løpet av samme periode. Fredag sluttet Aker Solutions-aksjen på 102,00 kroner etter en opptur på 3,7 prosent i løpet av dagen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.