De siste ukene har en rekke toneangivende aktører innen energi og klima snakket om fangst og lagring av karbon (CCS) som helt nødvendig for å nå målene i klimakampen.
Det internasjonale energibyrået advarer mot at vi er på helt gale veier, og ber om investeringer i CCS og en pris på karbon som umiddelbare virkemidler.
Les mer: IEA-sjef med kraftig advarsel til verden og - Kan jeg oppfordre til noe så er det å rense CO2
Den norske oljelobbyen med OLF i spissen mener satsing på CO2-fangst må komme .
Samtidig har Aker og Aker Solutions som eiere av Aker Clean Carbon, skrevet ned verdien av selskapet til null som følge av at en kommersialisering av teknologien er lenger unna enn investorene trodde. For et børsnotert selskap blir verdien av et selskap som venter på markeder lik null. Selskapet skal ikke fortsette slik det drives i dag. Selskapet arbeider nå med hvordan teknologi og ansatte kan videreføres og ivaretas.
Tilnærmet kollaps
Bakteppet er at markedet for fullskalaanlegg for karbonfangst nærmest har kollapset i 2011.
EUs ambisiøse program har skrumpet inn måned for måned, og nå er det ingen av prosjektene som har en finansiert fremdriftsplan. Samtidig har ikke de nye vekstmarkedene satt i gang prosjekter til tross for at de bygger kullkraftverk for fullt i både Kina og India.
- Hvorfor snakker folk om barnebarna? Klimaendringene vil kunne gi dramatiske konsekvenser i vår generasjon, sier Stubholt.
- En suksesshistorie
I Norge er fullskalaanlegget på Mongstad utsatt i to omganger, og til sammen fire år. Nå er det mange som tviler på om den rødgrønne regjeringens månelanding noen gang blir noe av, selv om det ansvarlige selskapet, Gassnova, bedyrer at de jobber for full maskin.
Utsettelsene av prosjektene har alvorlige konsekvenser for leverandørene av teknologi og for forskningen på bedre og mer effektive løsninger. Stubholt frykter at kompetansen vil forvitre om det ikke kommer flere anlegg snart.
- Stopper det opp i leverandørindustrien får dette også negative virkninger for aktiviteten i forskningsmiljøene. Industrien bidrar både til finansiering og inngår i et nødvendig partnerskap mellom industri og forskning om de gode løsninger. Alle aktørene må ha prosjekter for å vedlikeholde og utvikle løsningene. Leverandørene må ha prosjekter for å kunne forsvare fortsatt satsning på denne industrien, sier Stubholt.
Stubholt mener kritikken av den norske innsatsen er litt misforstått.
- Teknologiutviklingen for karbonfangst har vært en suksesshistorie. Norge har fortjenestefullt brukt betydelige ressurser på støtte til forskning og utvikling. Fyrtårnet for Norge er Teknologisenteret på Mongstad (TCM). Dette er verdens mest avansert testanlegg, sier hun.
Trenger industrielle prosjekter
På testsenteret på Mongstad bygger Aker Solutions og Aker Clean Carbon et aminanlegg, og Alstom et annet. Testsenteret står ferdig og klart til å sette i gang så snart infrastrukturen kommer på plass, som er regnet å skje våren 2012. Til fullskalaanlegget der det skal tas endelig investeringsbeslutning i 2016, er det nå i høst valgt hele fem teknologileverandører. Mitsubishi, Siemens og konsortiumet Huaneng-CERI Powerspan Joint Venture er med i tillegg til Aker Clean Carbon og Alstom. Etter 13 måneder skal det tas stilling til hvem som får være med videre i teknologikvalifiseringen.
Stubholt understreker at sterke ekspertmiljøer i Aker, Det norske veritas, Sintef og andre universitetsmiljøer samarbeider godt om teknologi i testmiljøer, og har en rekke doktorgradsarbeider knyttet til karbonfangst.
- Nå trenger vi industrielle prosjekter. Vi må omsette kompetansen til konkrete klimatiltak som faktisk reduserer klimautslippene, sier Stubholt.
Forsinkelser er i seg selv et stort problem. Hvis man klarer å få gjort utslippsreduksjoner nå har det større positiv virkning på klimaendringene – tonn for tonn – enn reduksjoner senere, viser IEAs analyser.
Les også: Gir bort Aker Clean Carbon-teknologien
Røkke gir opp CO2-rensing (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.