Mens boligprisene i Norge under ett har steget 3,9 prosent det siste året, er det én norsk by som har opplevd motsatt utvikling.
I Kristiansand har prisene falt 1,4 prosent siste 12 måneder.
Les også: Derfor faller boligprisene de neste årene
Nedgangen i sørlandsbyen forklares av meglerbransjen selv med ett ord: Økt tilbud.
Venter korreksjon
For mens andre pressområder opplever færre boliger til salgs enn kjøpere i markedet, har det i Kristiansand blitt bygget mye nytt over flere år. Det har gjort at kjøperne etter hvert har kunnet velge og vrake i markedet.
- Det er ingen dramatikk i prisnedgangen i Kristiansand. Det er rett og slett bare en korreksjon i prisene, som følge av at det har blitt bygget mye nytt, sier regionleder i Eiendomsmegler 1 Agder, Claus Eftevaag, til DN.no.
Samtidig tror han flere norske byer kan stå foran en tilsvarende utvikling som Kristiansand. Den faktoren som nå brukes som forkl#229 på prisnedgangen der, har nemlig begynt å gi store utslag også andre steder i Norge.
Eftevaag har selv ført statistikk over antall boliger til salgs i de største norske byene. Han mener økningen i antall boliger til salgs kan være varsel om en kommende priskorrigering.
- Statistikken viser hvilke byer som trolig vil bremse opp litt fremover. Når en for eksempel ser at antall boliger til salgs i Oslo har steget fra 1600 til 2600 på ett år, synes det åpenbart at prisene vil måtte falle der, sier han.
Sammenlignet med begynnelsen av september for ett år siden, er antall boliger ute til salgs nå betydelig høyere i disse tre storbyene:
I Norge sett under ett, har det også blitt flere boliger å velge mellom for kjøpene. I august i fjor lå det 13554 boliger ute for salg på finn.no. Nå ligger det 15314 boliger ute, en økning på 13 prosent.
I andre byer har det ikke blitt flere boliger i markedet, blant annet i Bergen (tre prosent flere) og Tromsø der antall boliger til salgs har falt 18 prosent siste året.
Les også: Slik gjør du boligkuppet
Det knirker i Stavanger
Men særlig i Stavanger har tilbudssiden styrket seg markant. Og sammenligner man med 1. januar i år, er økningen i antall boliger til salgs hele 155 prosent så langt i år.
- Det betyr at vi skal få en priskorreksjon i Stavanger også, tror jeg, gjentar Eftevaag.
Selv om boligprisene i Stavanger steg 1,9 prosent i august og har økt 3,8 prosent siste året, er det allerede nå tegn i statistikken som kan tyde på at noe er i ferd med å skje i oljebyen.
Omsetningshastigheten har nemlig gått krafig ned. Mens det tok 19 dager å omsette en bolig i Stavanger i august i fjor, tok det hele 34 dager i august i år.
Tviler på prisfall
Administrerende direktør i Eiendoms-meglerforetakenes Forening (EFF), Christian V. Dreyer, er uenig i at den kraftige økninigen i tilbudssiden nødvendigvis varsler prisfall.
- Alt annet likt, forventer vi at det kommer til å bli et ganske flatt marked fremover, sier Dreyer.
Begrunnelsen er at økningen i tilbudet skjer med utgangspunktet i svært lave nivåer. Flere boliger til salgs vil altså ikke i seg selv gi overskudd på tilbudssiden, bare bringe markedet nærmere balanse, mener han.
- Hvis man ser på Oslo, så var tilbudet svært lavt for et år siden, med bare 1600 boliger til salgs. Normalen bør ligge på 2500 i et marked i balanse. Det er først om Oslo nærmer seg 3000 boliger til salgs at man kan snakke om en ubalanse andre veien, argumenterer han.
I Stavanger derimot, er også Dreyer enig i at prisene kan stå foran en liten korreksjon.
- Stavanger lå også ekstremt lavt på tilbudssiden for et år siden, men er nå i et grenseland i forhold til balansen i markedet.
I likhet med Oslo, er det lite som varsler boligprisnedgang i Trondheim, mener Dreyer.
- Det vi ser er at markedet tar unna det som kommer, salgene går raskt og det er god etterspørsel. Det er få svakhetstegn i Trondheim slik vi ser det herfra, sier Dreyer.
- Så i den grad noen varsellamper lyser, er det i Stavanger?
- Det er fremdeles god aktivitet også der. Men med betydelig høyere tilbud er det samtidig grunn til å følge litt ekstra med der, erkjenner toppsjefen i Eiendomsmeglerforetakenes Forening.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.