Etter at Den europeiske sentralbanken kuttet renten med et kvart prosentpoeng torsdag, vedder markedet på at også Norges Bank vil sette ned renten ytterligere iløpet av høsten.
I pengemarkedet førte dagens inflasjonstall til at forventningene om et rentekutt ble ytterligere styrket.
Ikke behov
Økonomene mener imidlertid det er for tidlig å trekke en slik konklusjon. Til det er de underliggende forholdene i økonomien for sterke.
- Vi mener at det er litt for tidlig å konkludere med det etter et månedstall etter at inflasjonen har vært så volatil på månedsbasis. Norsk økonomi er robust, aktiviteten er sterk og privat konsum er sterk, noe som taler for at det ikke er behov for et rentekutt, sier sjefstrateg Erica Blomgren i SEB til TDN Finans.
Blomgren ser heller ingen tegn til at Norges Bank skal ha grunn til å være mer aggressiv enn det de legger til grunn i sin rentebane, hvor det impliseres at første renteøkning tidligst kommer ved årsskiftet.
Handlingsrommet øker
Hennes kollega, sjeføkonom Frank Jullum i Danske Markets, ser heller ikke renteendringer i 2012.
- Veksten holder seg oppe og kronekursen er på den svake siden av Norges Banks forventninger, sier Jullum.
Han påpeker imidlertid at handlingsrommet til sentralbanken øker når prisveksten holder seg nede.
Lavere prisvekst enn ventet
Inflasjonstallene har vært volatile de seneste månedene og økonomene vil se en trend før de konkluderer med at prisveksten er lavere enn sentralbanken venter.
Den underliggende prisveksten (KPI-JAE), som er konsumprisindeksen justert for energipriser og avgiftsendringer, steg 1,2 prosent på årsbasis i juni, et halvt prosentpoeng mindre enn Norges Banks anslag.
I pengemarkedet førte inflasjonstallet til at forventningene om et rentekutt ble ytterligere styrket tirsdag. Ifølge de såkalte FRA-rentene, som viser markedets forventning til tremåneders pengemarkedsrente frem i tid, prises det nå inn at pengemarkedsrenten vil falle til rundt to prosent i desember fra dagens nivå på 2,28 prosent.
Inflasjonstallene viser omtrent samme sesongmønster som i juni i 2011 med lavere transportkostnader, billigere klær og salg på møbler og interiør.
- Men trenden viser at prisveksten i norsk økonomi er moderat, sier Jullum.
Han mener fortsatt det er uforståelig at Norges Bank valgte å kutte renten i mars.
- Nedsiderisikoen har tiltatt internasjonalt, så slik sett var det greit at renten ikke ble satt opp. Men rentenivået påvirker forbruk og boligpriser, og tallene viser at forbruksveksten i Norge er veldig sterk. Et kvart prosentpoeng har ikke all verden å si, men det påvirker renteforventningene, sier han.
Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea mener heller ikke at den svake prisveksten så langt vil endre sentralbankens kurs, selv om betydningen for rentesettingen kan bli stor dersom utviklingen fortsetter, ifølge ham.
Han var spesielt overrasket over at flyreiser har blitt billigere, mens de fleste hadde ventet en prisøkning mer i tråd med det sesongmessige mønsteret. Samtidig peker han på at det kan ha sammenheng med en endring i hvordan SSB måler flyprisene.
- Vi ser ingen grunn til å endre synet vårt. Norges Bank vil være på hold i år. Inflasjonen vil kanskje være noe lavere, men ikke så mye som dagens tall antyder. Og veksttallene har vært noe høyere enn ventet, skriver Bruce i en oppdatering.
Kan holde rente uendret lengre
Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets tror sentralbanken, om noe, vil bruke handlingsrommet til å holde renten uendret lengre enn opprinnelig planlagt:
- Tallet taler isolert sett for at Norges Bank kan gå saktere frem i rentesettingen. Det er likevel for tidlig å konkludere etter kun én observasjon godt under Norges Banks inflasjonsbane, skriver Haugland i en oppdatering fra meglerhuset tirsdag.
Kronen og pengemarkedsrentene trakk ned umiddelbart etter at tallene ble publisert.
Les også:
Tror rentefesten fortsetter enda et år
- Det er ikke lett å være Norges Bank nå
- Lave renter i årevis
- Norges Bank har undervurdert de positive tegnene
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.