De siste par månedene har stemningen i finansmarkedene snudd. Gryende optimisme over bedre vekstutsikter i verden er blitt til bekymring for en ny nedtur. Aksjemarkedet er i ferd med å legge bak seg en svak mai måned og i rentemarkedet har reaksjonene vært enda sterkere.

- Jeg tror ikke dette er en ny nedtur, men en oppbremsing i midten av en oppgangsperiode. Vi justerer farten etter at høyere råvarepriser og høyere inflasjon bidro til å dempe vekstforventningene, sier seniorøkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i First Securities til DN.no

- Når det har stabilisert seg, tror jeg vi vil se at veksten akselererer - kanskje etter sommeren igjen. Da får vi en ny fase med oppgang i aksjemarkedet og oppgang i rentene.

Kraftig rentefall
Amerikanske, britiske, tyske og japanske statsrenter har falt overraskende mye den siste tiden. Ifølge Financial Times har rentene på statsgjeld med ti års løpetid falt med rundt 14 til 15 prosent for de aktuelle landene i løpet av de siste syv ukene.

Det er ofte en tett sammenheng mellom utviklingen i aksje- og rentemarkedet, men rentene har falt mer enn responsen i aksjemarkedet tilsier, mener Wilhelmsen.

Han mener rentefallet skyldes både lavere inflasjonsforventninger og lavere vekstforventninger. Wilhelmsen mener utviklingen mest av alt er et tegn på at markedet faktisk priser inn svakere vekst fremover.

- I det siste har det vært nedgang i inflasjonsforventningene. Men dersom vi ser de to siste månedene under ett har det vært realrentekomponenten som har falt mest.

Svakere over hele verden
Hellas har fått mye av oppmerksomheten i media de siste ukene. Men Wilhelmsen mener den greske statsgjeldkrisen bare er en liten del av bekymringen som markedet har for vekstutsiktene.

Aktivitetsindekser, som innkjøpssjefindeksen PMI, har den siste tiden falt tilbake over stort sett hele verden. I Kina har dessuten veksten i både industriproduksjon og detaljhandel avtatt. Detaljhandelen har også utviklet seg svakt i Europa. I Japan opplever man ettervirkningene av jordskjelv-katastrofen tidligere i år og i USA har det vært nedgang også i regionale industrimålinger og svakere utvikling i arbeidsmarkedet.

- Oppbremsingen har skjedd over hele linjen, konstaterer Wilhelmsen.

Men til tross for mange svake nøkkeltall har verken IMF eller OECD gjort spesielt store nedjusteringer i sine vekstprognoser. Wilhelmsen mener det er en enkel årsak til det. Han mener oppbremsingen er et forbigående problem.

- Vi er i en opptur, men det er som regel aldri en rett linje. Av og til skyter det fart, av og til bremser det litt opp. Akkurat nå er vi i en fase der vi bremser litt, sier Wilhelmsen.

Les også:

Venter ny runde med frykt for dobbeldipp

Tror jobbveksten bremser opp

Dette kan skje hvis eller når Hellas faller (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.