Nordeas researchavdeling i København spekulerer ikke lenger i hvorvidt Portugal kommer til å trenge en redningspakke fra Europa. De prøver heller å blinke ut datoen.
- Konklusjonen vår er at det ikke er et spørsmål om hvis, men når Portugal vil tvinges til å be om hjelp, skriver Michael Henneberg i Nordea Research i en rapport tirsdag kveld.
Portugal trenger definitivt penger, og legger onsdag ut lån i markedet. Analytikere mener at dette kan gå dårlig fordi investorer er nervøse for Portugals økonomiske utsikter.
En ny runde med uholdbare høye lånerenter vil indikere at Portugal har dårlig tilgang til kapital i markedet, og vil i sin tur kunne fremtvinge en redningspakke.
Høye renter
Rentene på portugisiske statsobligasjoner har foreløpig ikke nådd de samme høydene som i Hellas og Portugal da disse kriserammede landene måtte be om hjelp. Likevel er spreaden mot tyske stasobligasjoner rekordhøy.
Yielden på portugisiske tiårige statsobligasjoner har vært over syv prosent ti av de seneste 62 dagene.
Et markant fall i etterspørselen innenlands er forkl#229en på fallet, skriver sentralbanken i en pressemelding tirsdag. De nye beregningene gjenspeiler en vesentlig innstramming i Portugals statsbudsjett.
Sentralbanken hadde tidligere sett for seg nullvekst i 2011, men disse beregningene ble lagt fram før landets regjering presenterte en ny pakke med sparetiltak.
Ifølge de nye beregningene vil økonomien begynne å vokse igjen i 2012, men kun med 0,6 prosent.
Ifølge DnB Nor Markets ba Hellas om hjelp fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) 16 dager etter at renten på tiåringen passerte syv prosent. I Irland tok det 20 dager. Hvis Portugal må fortsette å låne på så høye rentenivåer, må myndighetene snart be EU og IMF om hjelp, tror også strateg Ioannis Sokos i BNP Paribas.
- Selv ikke en vellykket auksjon vil bety noe, for renter over syv prosent er ikke holdbart over tid, sa han til Bloomberg News tirsdag.
Derfor må Portugal ha hjelp
Økonomene i Nordea skjønner til en viss grad rasjonalet bak hvorfor Portugal ikke vil ha hjelp, men peker på landets betydelige utfordringer fremover som grunner for hvorfor en redningspakke er nært forestående.
* Ikke bare har landet hatt svak vekst etter at det ble med i den europeiske pengeunionen, Portugal har ikke klart å hevde seg som en moderne industralisert økonomi, samtidig som landet har mistet konkurransekraft som en lavkostprodusent.
* Myndighetene må gjøre ytterligere, store budsjettkutt (5,6 prosent av bruttonasjonalproduktet) dersom det ønsker å stabilisere gjelden innen 2013.
* Den høye yielden kan være ødeleggende for veksten, og i et "høy yield - lav vekst"-scenario, er gjelden åpenbart ikke bærekraftig.
* Eksternt press, blant annet fra den spanske banksektoren vil kunne presse frem en redningspakke. Banksektoren i en av EUs største økonomier vil lide kraftig dersom gjeldsproblemene i Portugal blomstrer ut i full krise.
Om en uke eller to
Det er altså mye som taler for en redningspakke - og den er ifølge Nordea nært forestående:
- Dersom onsdagens auksjon ikke blir vellykket, kan det presse Portugal til å akseptere hjelp allerede neste uke, skriver Nordea-økonomene, som mener dette vil passe godt med EUs finansministermøte 18. januar.
En faktor som kan forkludre dette er presidentvalget 23. januar, noe som kan gi en redningspakke helgen 29-30 januar, mener Nordea.
Nordea beregner at Portugal trenger 50 - 60 milliarder euro.
Les også:
<b>- Det er mye angst i markedet</b>
- Aggressivt oppkjøp av statsgjeld
- Aggressivt oppkjøp av statsgjeld
<b>Bunnivå for euro</b>
<b>Leder DN: Eurokollaps?</b>
<b>Slik blir verden i 2011</b>
<b>På innsiden: PIGS og penger</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.