Norske Skog har ingen problemer med å oppfylle sine forpliktelser, sier kommunikasjonsdirektør Tom Bratlie. Han mener selskapets likviditet er tilfredsstillende.

– Det er spekulativt og sterkt dramatisert når mediene hevder at vi vil be om betalingsutsettelse for lån som forfaller tre-fire år fram i tid. Vårt arbeid er nå konsentrert om oppgaver som er langt mer påtrengende enn refinansiering av lån som forfaller i 2010 og 2011, sier Bratlie.

Han sier foretak av typen Norske Skog er finansiert slik at de alltid må ha løpende kontakt og dialog med bankene.

– Det blir derfor en konstruert situasjon å spørre hva vi gjør om finansinstitusjonene brått krever innfrielse av alle lån. Forretningsvirksomhet foregår ikke slik, sier Bratlie.

Vedvarende overkapasitet
Både toppledelsen og kommunikasjonsdirektøren er for tiden på vinterferie, men har fått med seg at Aftenposten fredag hevder at selskapet trygler bankene om betalingsutsettelse.

– Det er ikke noen faktiske feil i avisens fremstilling, bekrefter Bratlie, men han mener den ikke er særlig relevant. Vår gjeldssituasjon kjenner alle til, og det er andre utfordringer vi jobber mer med i øyeblikket.

– Vår store utfordring er å bedre lønnsomheten gjennom kostnadskutt og tilpasning av produksjonen. Den vedvarende overkapasiteten er et problem for alle papirprodusentene i verden. Derfor er det gode muligheter for at ikke bare Norske Skog forsøker å tilpasse tilbud og etterspørsel ved å ta maskiner ut av produksjon, sier kommunikasjonsdirektøren.

Åpen for strukturendringer
Bratlie sier Norske Skog lenge har vært åpen for å se på strukturelle endringer i bransjen, men at det ikke er konkrete planer han kan vise til.

– Vi konsentrerer oss om vårt eget selskaps utfordringer og er åpen for endringer. Slik tenker man vel også hos våre konkurrenter, sier Bratlie.

Om den aktuelle gjeldssituasjonen sier han at 1 milliard kroner forfaller i år, halvannen milliard neste år og deretter kommer 4,5 og 3,4 milliarder i 2010 og 2011.

– Det er klart at vi ikke er glade for nedgraderingen i Standard & Poor. Det kan gi tøffere vilkår ved reforhandlinger av gjeld, men vi tror ikke selskapets skjebne blir avgjort av finansielle forhold.

Vår egen evne til å drive lønnsomt, sammen med utviklingen på verdensmarkedet, vil være avgjørende i de nærmeste år, sier Bratlie.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.