Riggkonsulent Tom Kellock i det anerkjente oljerådgivningselskapet IHS/ODS-Petrodata avsluttet årets olje-og offshorekonferanse med trekke forsamlingen tilbake til virkeligheten.
- Ikke misforstå, vi er svært positive til dette markedet, sier han.
Få skyer på himmelen
I det minste antok han at dét var bakgrunnen for at han var sist på programmet i år. Likevel trakk den populære foredragsholderen nær fullt hus.
- Dere har hatt én og en halv dag der ethvert varslet prosjekt vil bli levert i tide innen budsjett, hver nye rigg vil være i arbeid og ha en utnyttelsesgrad på 95 prosent med stabilt økende dagrater og uendrede driftskostnader. Hver flåte med unntak av noen få vil være den nyeste eller nest nyeste, den største eller den nest største, den mest avanserte eller nest mest avanserte, eller noe helt nytt som ingen kan se, sier Kellock.
- Det er helt topp, og jeg tror det ville være dumt for hvilket som helst av disse selskapene ikke å vise frem alt de har, i det beste lyset. Men virkeligheten er, som vi alle vet, noen ganger litt annerledes enn den reneste lykke.
Tilstand fremfor alder avgjør
Kellock heller deretter kaldt vann i årene på dem som mener at store deler av riggflåten må skiftes ut de nærmeste årene. Han mener man skal være forsiktige med å avskrive gamle travere som fort kan vise seg å ha 20 eller 30 år igjen på baken.
- Det er ikke alderen på riggen, men tilstanden til riggen som betyr noe, sier han.
Sterkt varierende lønnsomhet
Samtidig gjør han forsamlingen oppmerksom på at lønnsomheten varierte sterkt avhengig av hvilket segment av markedet det dreide seg om.
Som illustrasjon viser han en plansje med avkastningen for fem utvalgte aktører innen ulike segmenter i årets seks første måneder Avkastningen varierer mellom 6 til nær 25 prosent.
- Se på flåten, se på aktøren. De er ikke alle like, sier han.
Ikke for alle dybder
Kellock advarer også om å se seg blind på krav til økte vanndybder når det kun er innenfor ultradype farvann at det har vært boret dypere de siste fem årene, men langt i fra på de dyp som riggene potensielt kan bore.
40 prosent av dypvannsflåten borer på mindre enn 5000 fot, og enheter som kan bore på 10-12.000 fot vil neppe bli brukt for slike dybder i deres levetid, opplyser han til DN.no.
- Vi er langt unna et behov for rigger som kan bore på 12.000 fot, sier han.
Glemmer driftskostnadene
Kellocks kanskje største kjepphest er at utviklingen i driftskostnader får langt mindre oppmerksomhet enn utviklingen i dagrater. Driftskostnadene har steget rundt 20 prosent over de to siste årene, og i enkelte tilfeller vokser de hurtigere enn dagratene, påpeker han.
- Jeg så et selskap som hadde en kurve på ratene som gikk til værs, og en flat kurve på driftskostnadene. Det er fullstendig urealistisk, sier Kellock.
Positiv til riggmarkedet
Tross sine formaninger, avviser riggkonsulenten bestemt å ha noen annet enn et positivt syn på riggmarkedet, spesielt innen dypvannsmarkedet.
- Jeg presenterer ikke et motstridende syn om at riggmarkedet skal gå til grunne i rekordfart. Vi er svært positive til dette markedet, spesielt mot dypvannsmarkedet. Men jeg må si at jeg i møter tidligere denne uken har truffet på minst én kunnskapsrik aktør som er overbevist om at dypvannsmarkedet vil krasje i 2014. La meg forsikre dere, det er ikke vår mening, og det er ikke min mening, men det er godt informerte mennesker der ute som er bekymret. Ikke jeg, sier Kellock.
Risikofaktorer
Faktorer som likevel vil kunne forstyrre dette bildet er hvis man får et krakk i oljeprisen, men selv dette tror han er lite sannsynlig. I de tilfeller oljeprisen vil svekke seg, vil den hente seg inn igjen, påpeker han.
En annen faktor er hvis man får en overbestilling av antall rigger eller om bransjen får en ulykke som utblåsningen på Macondo-feltet i Mexico-gulfen.
Noe slikt ville medføre så mye regulering og prisøkninger at enkelte felt ikke ville kunne bli lønnsomme, spår han.
- Det ville være knusende for bransjen, sier Kellock.
Modige norske investorer
Bransjeeksperten spådde på fjorårets Pareto-konferanse at riggboomen ikke var over. Da roste han norske investorers risikovilje.
Les også: <b>- Vi har ikke sett slutten på riggboomen</b>
- Byggingen som er gjort på spekulasjon er svært modige trekk, og operatørene bør være takknemmlige, sa Kellock da.
Les mer fra Paretokonferansen:
<b>- Vi trenger flere oppjekkbare rigger</b>
Forundret over optimismen i oljeindustrien
Her er det mest penger å tjene på den norske oljefesten
<b>Tør ikke benytte seg av brennhet marked</b>
Tror sjokk kan gi rekordlav oljepris
<b>- Kommer til å bruke 6000 mrd i året på oljeboomen </b>
- Krevende og tilfredsstillende å jobbe for John
- Riggmarkedet har endret seg
Helge Lund tviler på lavere oljepriser
Finner milliarder når ingen andre gjør det
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.