Nærings- og handelsminister Trond Giske er skuffet over at Orkla har valgt å selge seg ut av solenergiselskapet Renewable Energy Corporation (Rec), men sier det er fint lite regjeringen kan gjøre for å redde arbeidsplasser som nå er truet.
- Vi syns det er synd at ikke Orkla viderefører den brede satsningen. Vi skulle ønsket det. Men det er et privat selskap og de bestemmer.
Rikt og variert
Med klar adresse til Stein Erik Hagen, som i forrige uke slo et slag for næringsindustriens fortreffelighet i Dagens Næringsliv, sa Giske følgende:
- Jeg må si enig med en forholdsvis betydelig eier i Orkla som sier at næringsindustrien er god industri. Samtidig ønsker vi å ha et variert og rikt næringsliv i Norge, inkludert variert industri.
- Men det er ikke veldig mye staten kan gjøre for å påvirke hvorvidt arbeidsplasser videreføres eller ikke. Men det er viktig at vi får nye eiere med et langsiktig perspektiv og et siktemål om å videreføre produksjonen, ute og også i Norge. Det samme gjelder Borregaard, sier Giske om den tradisjonsrike industribedriften som Orkla ønsker å kvitte seg med i henhold til sin nye strategi.
Mindre redd
Giske uttalte seg etter et møte mandag med Orklas konsernsjef Bjørn Wiggen og styreleder og storeier Stein Erik Hagen, som statsråden hadde tatt initiativ til for å bli orientert om eierskapssituasjonen i Rec og de kommende nedbemanningene som solenergiselskapet varslet i forrige uke.
Giske sier til DN.no at han nå føler seg ”mindre redd” for at det norske konglomeratet vil velge en kortsiktig løsning for Rec.
- Jeg er mindre redd nå enn jeg var før møtet. Fordi Orkla er så tydelig selv på at de deler dette ønsket, og fordi det er blant industrielle aktører at en kjøper er mest sannsynlig.
- For meg er det mye viktigere hvem som er eier enn hvilken nasjonalitet de har. Vi må finne eiere som har et industrielt perspektiv, ikke et kort spekulativt perspektiv, fortsetter Giske, som tidligere hadde sagt at en ”god eier er viktigere enn en norsk eier”.
Wiggen sier til DN.no at de mest aktuelle kjøperne av Rec nok finnes i Asia. Til det sier Giske at man ikke skal frykte et kinesisk oppkjøp.
- Den frykten for at kineserne kjøper for å flytte produksjonen til Kina, den er betydelig overdrevet. Energi er i ferd med å bli ganske dyrt i kina. Det er ingen grunn til å tro at Elkem Solar umiddelbart blir flyttet til Kina, for eksempel. sier han om en annen industribedrift som ble solgt av Orkla tidlig i år til China Blue Star.
Uaktuelt å redde Rec
Giske hadde tidligere sagt at det er uaktuelt for staten å gå inn på eiersiden i Rec. Han gjentok dette budskapet på mandag:
- Det som er soleklart med Rec, for å bruke det uttrykket, er at det ikke er eiersiden som er problemet, men markedet. Og selv som eiere kan vi ikke bidra med at markedet bedrer seg.
Orklas konsernsjef lukker ikke døren for noen potensielle eiere, men er enig med Giske.
- Det er ikke noe spesifikt i styringsapparatet i Nooge som kan endre på det bildet i markedet, sier Bjørn Wiggen.
Lover å hjelpe arbeidsløse
Så mange som 700 personer kan miste jobben i forbindelse med Recs produksjonskutt i Norge. Giske understreker at tiltak for de som rammes var blant emnene som ble diskutert med Wiggen og Hagen.
- Vi har diskutert hvordan vi skal bidra til at folk får nytt arbeid, hvordan Rec samarbeider med lokale myndigheter, for å finne best mulig løsning for den kompetente arbeidskraften, sier Giske.
I mellomtiden håper han at produksjonen som faktisk opprettholdes i Norge, som på Herøya, lykkes med kostnadskuttene som skal til for å overleve til en ny eier kommer på banen.
Les mer:
LO frykter sola går ned for REC
Orkla vil bli et rent merkevareselskap
Åpner for statlig kjøp av Borregaard og Rec (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.