Lørdag leverte statsminister Silvio Berlusconi sin avskjedssøknad etter at nye innstramningstiltak ble godkjent av den italienske nasjonalforsamlingen i rekordfart. Det er ventet at den tidligere EU-kommissæren Mario Monti blir utnevnt som ny regjeringssjef for gjeldstyngede Italia i løpet av søndag eller mandag.
Les også: Italienerne feirer Berlusconis avgang
Men ifølge DNB Markets’ sjeføkonom Øystein Dørum skal det langt mer handlekraft til enn dette for å overbevise mistroiske investorer.
Konkrete handlinger
- Risikoen for at Italia misligholder gjelden og blir tvunget ut av euroen har minsket i og med Berlusconis avgang. Jeg tror Italia er bedre stilt uten ham i statsministerstolen. Men jeg tror ikke at det er nok at vi får på plass en ny regjering. Jeg tror at gitt de siste årene med brutte løfter, med tiltak som er kommer ”for lite, for sent”, vil mange investorer nå ønske å se konkrete handlinger for å si at dette går i riktig retning, sier han til DN.no søndag.
- Løfter og signaler og vyer har ikke vært verdt det papiret de har vært skrevet på. Før de kaster penger etter dette nye prosjektet, skal investorene være overbevist om at det går rette veien.
Etter hvert som gjeldskrisen har utviklet seg i Europa denne høsten og mistilliten har smittet over fra Hellas til Italia har Dørum økt sannsynlighetsanslaget for at Italia – eurosonens tredje største økonomi – må forlate fellesvalutaen. Fra 20-30 prosents risiko mener han at vi nå ikke er langt fra 50 prosent, selv om han fortsatt forutsetter at både Italia og Hellas lander på bena og blir værende i euroen.
- Risikoen beveger seg noe ned med ny italiensk regjering – men den er fortsatt ubehagelig høy, understreker Dørum.
- Da er du dum
Sjeføkonomen illustrerer:
- Hvis du er greker er det helt åpenbart: du har ikke pengene i en gresk bank. Da er du dum, for renten du får er praktisk talt null og det er en ikke ubetydelig sannsynlighet for at banken går konkurs, og en ikke ubetydelig sannsynlighet for at Hellas blir tvunget ut av euroen. Hvis du er italiener er ikke dette like åpenbart. Men sannsynligheten er ikke null for at banken din går over ende. Og det er heller ikke usannsynlig at Italia også blir tvunget ut av euroen. Sannsynligheten er veldig lav – men ikke lik null. Hvis du først begynner å få et innskuddsuttrekk, blir finansieringssituasjonen for bankene vanskeligere, flere investorer trekker seg ut – og så videre, og så videre.
Dørum advarer mot å tro at lettelsen som kom i italienske renter etter rekordnivåene godt opp på syv-tallet som ble nådd i midten av uken, er et uttrykk for økt tillit i markedet.
- Italia trenger ESB
- Den eneste fornuftige forkl#229en er at Den europeiske sentralbanken (ESB) har vært inne og kjøpt. Jeg tror vi fortsatt er avhengige av at ESB stiller opp for at Italia skal unngå å havne i en misligholdssituasjon i løpet av ikke altfor lang tid, sier Dørum.
- All gjeld i Italia fornyes heldigvis ikke hver uke. Så man kan leve med én auksjon hvor renten er åtte prosent. Man kan leve med en ny auksjon hvor renten er 10. Og så enda en på 12. Men i lengden går selvfølgelig ikke det, slik vi har sett med andre land før Italia, utdyper han.
Hvor lenge Italia kan leve med så høye renter, er vanskelig å svare på, sier sjeføkonomen.
- Men Italia trenger ESB for å holde renten på et bærekraftig nivå. Og et bærekraftig nivå for Italia er under seks prosent, fastslår han.
Les mer:
Her er løsningen som kan tvinge seg frem
Italias statsrenter går i taket (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.