- Ikke sovne i lenestolen i julen! Det oppfordrer oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea .

- Ferien er ofte fullspekket av viktige nyheter, skriver hun i en fersk oppdatering om oljemarkedet.

Dersom du virkelig har tenkt å slappe av anbefaler hun en stol med katapultsete, så du kan ombestemme deg raskt hvis det blir nødvendig.

- Ser man tilbake har denne høytiden ofte vært full av nyhetshendelser som har påvirket oljemarkedet, slik som tsunamien, gasskonflikten mellom Russland og Ukraina, uroligheter på Gaza-stripen, for å nevne noen, skriver Saltvedt.

Oljeprisen har den siste tiden steget kraftig og ligger på rundt 92 dollar fatet. Flere og flere snakker om at oljeprisen skal opp til 100 dollar fatet igjen for første gang på over to år.

Les også: Ser risiko for oljeprissjokk

Saltvedt peker på fire mulige momenter som kan bevege oljeprisen:

1. Dårlig likviditet i juleuken, og mange som ønsker å stenge posisjoner, samt reindeksering av råvareindekser i januar kan føre til kortsiktig turbulens i tradingen de kommende ukene.

2. Politiske risikofaktorer de nærmeste ukene er blant annet frykten for at Korea-konflikten vil eskalere, oljerøreksplosjonen i Mexico, uroen i Niger-deltaet, samt spekulasjonene om planlagte terrorangrep i USA og Europa i julen.

3. Den underliggende oljeprisen vil fortsette oppover og trenden vil aksellerere mot slutten av 2011, venter Nordea.

- Men det er fortsatt for tidlig å feire en robust og langvarig høy oljepris. Selv om optimismen på vegne av den amerikanske økonomien har skutt fart den siste tiden, er det usikkerhet rundt hvor robust veksten i de gjeldstyngede europeiske økonomiene er.

Nordea mener at inntil vi ser en mer fundamental støtte for oljepriser over 90 dollar fatet, vil det være mange fallgruber som vil føre til midlertidige oljeprisendringer.

4. Den uventede sterke oljeetterspørselen drevet av kulden og elektrisitetsrasjonering i Kina har overkjørt endringene på tilbudssiden og gjort at forwardkurven nå er så godt som flat.

- Ifølge Opec gir dette mindre insentiver til å ta posisjoner i fremtidige oljeprisbevegelser.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.