I krisetider opplever flere ansatte et større press for å drive regnskapsfiksing, ifølge advokat og Økokrim-topp Erling Grimstad.
Les hele saken her:
Desperate sjefer presser ansatte
Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR), som er et rådgivende organ for næringslivet i spørsmål om kriminalitet, har også saken på agendaen.
- Vi kjenner ikke til konkrete tilfeller, men ser faren for at finanskrisen kan bli utnyttet til regnskapsjuks og økonomisk utroskap. Derfor tok vi opp temaet på vårt forrige rådsmøte, sier seniorrådgiver Arne Røed Simonsen i NSR til DN.no.
Fristet til snarveier
- I gode tider er ledelsen flinke til å rapportere at det går bra med selskapet, men de er ikke like flinke til å rapportere dårlige resultater i nedgangstider. Men selv om det kan være fristende å ta noen snarveier når markedet oppfører seg unormalt, er det ikke lurt å gå for kortsiktig gevinst, sier han.
- Ikke la fristelsen ta overhånd. Ikke ta dumme avgjørelser i panikk. Selv om politiet har lite ressurser å ta av, er ikke oppdagelsesrisikoen mindre - snarere tvert imot! Overvåkingssystemene har aldri vært bedre. Risikoen for at ulovlighetene vil bli oppdaget, er stor, advarer Arne Røed Simonsen.
Styrets ansvar
Han innrømmer at NSR er bekymret for den økte faren for økonomisk kriminalitet i krisetider. Og styret har et særskilt ansvar, understreker han.
- Vi ser farene, men de konkrete tilfellene vil nok ikke komme frem i dagen før etter krisen, når ting roer seg igjen. Derfor må man være på vakt nå, det handler om å vise riktige holdninger og holde hodet kaldt. Ett av styrets ansvarsområder er å passe på adm.dir., men jeg er ikke sikker på om alle styrer alltid er seg sitt ansvar bevisst. Også de ansatte må følge reglene og spille med åpne kort. Dette lønner seg kanskje ikke alltid på kort sikt - men alltid på lang sikt, sier Arne Røed Simonsen.
Angst og uro før øksen faller
Slik kommer du gjennom krisen
Slik opptrer gode styreledere i krise
Disse rammes hardest av krisen