Arbeidsledigheten fortsetter å stige, men i et langt lavere tempo enn i begynnelsen av året.

Ved utgangen av august var det registrert 77.100 helt arbeidsledige personer her til lands, viser statistikk som Nav offentliggjorde torsdag. Dette tilsvarer 3,0 prosent av arbeidsstyrken.

Justert for sesongsvinginger økte ledigheten med 700 i august.

Antallet helt ledige og på tiltak steg med 1.123 til 90.563 personer ved utgangen av august, ifølge sesongjusterte tall. Dette er en oppgang fra reviderte 89.440 personer måneden før.

Ifølge en sammenstilling som TDN Finans har gjort ventet økonomene på forhånd at antallet helt ledige og på tiltak ville øke med 1.500 til 91.475 personer.

Forverres ikke så raskt som ventet
Utviklingen i arbeidsmarkedet fortsetter med andre ord å overraske økonomene. Seniorøkonom Ole Christian Bech-Moen i DnB Nor Markets ventet på forhånd en økning på 1.700 helt ledige og på tiltak. Fasiten viste altså en økning på 1.100.

- Utviklingen i arbeidsmarkedet har vært litt bedre enn vi og de fleste andre har lagt til grunn, sier Bech-Moen til DN.no.

- Jeg sitter litt med samme følelsen som etter aku-tallene igår om at arbeidsmarkedet slett ikke forverres så raskt som man trodde, sier seniorøkonomen.

Bremser opp
Dagens ledighetstall bekrefter at ledighetsøkningen er i ferd med å bremse kraftig opp. I de fire første månedene i år var ledighetsøkningen på rundt 5.000 personer. Siden har det skjedd et markert skifte i økningen.

I mai og juni steg ledigheten med 1.300 personer i gjennomsnitt pr måned, mens økningen i juli var på 1.900.

- De sesongjusterte tallene viser at ledigheten fremdeles øker, men langt mindre enn i begynnelsen av året. Dette skyldes at veksten i ledigheten er svakere i store deler av privat sektor, samtidig som etterspørselen etter arbeidskraft er høy i offentlig sektor, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie i en pressemelding fra Nav torsdag.

- Imponerende stramt
Gårsdagens arbeidskraftsundersøkelse (Aku) fra Statistisk sentralbyrå bekrefter også dette bildet. Ifølge Aku-undersøkelsen sank den sesongjusterte arbeidsledigheten med 5.000 personer fra mars til juni.

- Selv om vi ser en klar trend til at den registrerte ledigheten bremser opp, har vi så langt ikke sett tegn til at den begynner å falle slik gårsdagens Aku-undersøkelse viste. Likevel er det norske arbeidsmarkedet fortsatt imponerende stramt sammenlignet med de fleste andre land, skriver sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken i en oppdatering onsdag.

Ifølge sjeføkonomen bekreftes dette av antall ledige stillinger.

Etter seks måneder med et stabilt antall ledige stillinger, er det nå en svak nedgang i antall stillinger. I august er det lyst ut 21 prosent færre ledige stillinger enn på samme tid i fjor. Sterkest nedgang er det innen ingeniør- og IKT-fag og industriarbeid, hvor det ble lyst ut henholdsvis 47 og 41 prosent færre stillinger.

- Selv om antall ledige stillinger har kommet ned fra toppen i 2007, har ikke antallet falt til det mer normale nivået fra 2005, fastslår Mork.

Les også: Kan få rentesmell i september

Ifølge Nav er det nå lavest ledighetsvekst i undervisningssektoren. Her har det blitt 13 prosent flere ledige på ett år. Sterkest vekst finner vi i bygg og anlegg og ingeniør- og IKT-fag, her har ledigheten mer enn doblet seg siden august i fjor. Til tross for sterk vekst i ledigheten er ledigheten fortsatt lav for ingeniører og IKT-personell.

Lavest i Sogn og Fjordane
Høyest ledighet finner er det i industrien, hvor 4,7 prosent av arbeidsstyrken er ledig, etterfulgt av bygg og anlegg med 4,6 prosent. Arbeidsledigheten er lavest innen undervisning, helse, pleie og omsorg og blant ledere, hvor ledigheten er på 1,2 prosent.

Ledigheten er lavest i Sogn og Fjordane, hvor ledigheten er på 2,1 prosent. Oslo har den høyeste arbeidsledigheten med 3,9 prosent, etterfulgt av Finnmark med 3,8 prosent(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.