Den europeiske sentralbanken ECB valgte som ventet å holde renten uendret på rekordlave 1,0 prosent i dag. Selv det var knyttet lite spenning til selve rentebeslutningen på dagens møte, ble pressekonferansen i etterkant av rentemøtet fulgt tett ettersom det har skjedd mye siden det forrige møtet i ECB.
Gjeldsproblemene i Europa har ført til at ECB har innført ekstraordinære tilak for å få ned lånekostnadene til noen av nasjonene som har store statsfinansielle problemer.
I forbindelse med dagens rentemøte i ECB forklarte sentralbanksjef Jean-Claude Trichet at beslutningene om de ekstraordinære tiltakene ble gjort "siden dysfunksjonelle markeder forstyrret gjennomslaget fra pengepolitikken".
- De ekstraordinære tiltakene er foreløpige og kjøpene av obligasjoner representerer ikke en endring av pengepolitikken, sier Trichet på dagens pressekonferanse.
Rentene i taket
Rentene på statsgjeld i de såkalte PIIGS-nasjonene (Portugal, Italia, Irland, hellas og Spania) gikk i taket etter at det i april ble kjent at budsjettunderskuddet i Hellas var større enn tidligere antatt.
Frykten for at Hellas skulle misligholde gjelden spredde seg til flere av de andre gjeldstyngede nasjonene. Investorene krevde derfor stadig bedre betalt for å låne ut penger til disse landene.
I forbindelse med at nasjonene i eurosonen gikk sammen om en redningspakke på 750 milliarder euro til nasjoner med finansielle problemer i begynnelsen av mai i år, besluttet den europeiske sentralbanken ECB å gjennomføre støttekjøp av statsobligasjoner.
Så langt har sentralbanken kjøpt statsobligasjoner utstedt av Hellas, Portugal og Irland for tilsammen 40 milliarder euro.
Oppkjøpene steriliseres, det vil si at de ikke blir gjort ved å "trykke penger".
Trichet vil i dag ikke gi flere detaljer om hvor store støttekjøpene vil bli fremover.
Steg igjen
Da støttekjøpene startet i begynnelsen av mai falt renten på statspapirer i de aktuelle nasjonene. Siden har imidlertid påslagene som investorene krever for å investere i spansk og italiensk statsgjeld steget til sine høyeste nivåer siden euroen ble innført.
Også renten på portugisisk og irsk statsgjeld har steget siden tiltakene ble innført. Oppkjøpene hadde størst omfang den første uken og har senere blitt stadig mindre.
Flere av ECB-medlemmene har også uttrykt klar motstand mot støttekjøpene. Den tyske Bundesbank-presidenten Axel Weber har vært blant medlemmene som har kommet med sterkest kritikk. Nout Wellink i den nederlandske sentralbanken og ECB-medlem Jürgen Stark har også uttrykt motstand.
I tillegg har det tyske magasinet Der Spiegel rapportert at Bundesbank er misfornøyd med at franske banker bruker tilbakekjøpsprogrammet til å kvitte seg med risikable obligasjoner.
Nye prognose
I forbindelse med rentemøtet har sentralbanken også lagt frem nye prognoser for utviklingen i eurosonen. ECB venter at veksten blir moderat og på forskjellig nivå i de ulike nasjonene.
Ifølge prognosen vil bnp i eurosonen vokse med 0,7 til 1,3 prosent i inneværende år og med mellom 0,2 og 2,2 prosent til neste år.
Det er ventet at inflasjonen vil være på mellom 1,4 og 1,6 prosent i år og mellom 1,0 og 2,2 prosent i 2011.
Euroen har styrket seg mot dollar i etterkant av rentebeslutningen og pressekonferansen i ECB.
En euro handles nå til 1,2096 dollar. Tidligere på dagen i dag ble euroen handlet helt ned til 1,1960 dollar.
Kronen har styrket seg noen øre etter beslutningen. En euro koster for øyeblikket 7,85 kroner.
Les også: Har fortsatt bruk for krise-renten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.