I dag fikk sentralbanksjef Svein Gjedrem og de andre medlemmene i Norges Banks hovedstyre oppdatert informasjon om et av sine viktigste styringsmål i forkant av rentemøtet i neste uke. Kjerneinflasjonen kom inn på 2,4 prosent på årsbasis i november, litt i underkant av sentralbankens egen forventning.

Sentralbankens styringsmål er å sette renten slik at prisveksten blir nær 2,5 prosent på mellomlang sikt.

Les også: Prisene stiger mer

- Midlertidig effekt
Inflasjonen i november var markert høyere enn måneden før, men økonomene peker på at dette skyldes midlertidige effekter.

- Veldig mye av oppgangen fra forrige måned til denne måneden var en baseeffekt, nemlig at matvareprisene falt unormalt mye mot slutten av fjoråret. Det var en midlertidig effekt som etter hvert vil bli tømt ut, og Norges Bank venter at vi skal få en nedgang etter hvert, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal til DN.no.

Norges Bank har likevel varslet at de skal heve renten, til tross for at inflasjonen skal avta noe.

- Spørsmålet er om de blir overrasket mer på nedsiden eller ikke, sier Aamdal.

50/50
Han mener det nå er omtrent 50/50-sjanse for at sentralbanken hever renten på møtet i desember eller februar. Ifølge Aamdal gir også prognosene fra Pengepolitisk rapport i oktober de samme sannsynlighetene.

- Nøkkeltallene som er kommet siden den tid gir egentlig ikke noe grunnlag for å tippe det den ene eller andre veien. Hvis dagens pristall hadde kommet inn en del annerledes enn forventningen, kunne det vært nok til å vippe en beslutning den ene eller andre veien. Nå ligger tallene kanskje litt på nedsiden, og så har vi fått oljeinvesteringer som viser et litt svakere bilde.

- De to tilsammen kan kanskje trekke i retning av at de vil utsette rentehoppet, konkluderer Aamdal.

Venter februarheving
Fredag kommer det siste viktige nøkkeltallet før onsdagens rentebeslutning når rapporten fra sentralbankens eget regionale nettverk legges frem.

- Det kan fort tippe pilen i den ene eller andre veien, sier Aamdal.

Selv tror han mest på at rentehoppet først kommer i februar.

- Sannsynligheten er ganske lik. Men når vi ser på bildet ute ser vi ikke noen grunn til å forhaste seg så veldig med å sette renten opp. Og da holder vi fortsatt en liten knapp på februar. Men vi blir ikke veldig overrasket om det skulle komme en økning nå i desember, sier Aamdal.

Tror Gjedrem venter
Makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken Capital Markets mener det er langt mindre sannsynlig med et rentehopp på møtet i neste uke. Han anslår at det er rundt 90 prosent sannsynlighet for uendret rente på møtet.

Syed peker på at innenlandsk inflasjon nå stiger mer enn den importerte.

- Valutabildet gjør at vi får litt forskjellig utvikling i importert kontra innenlandsk inflasjon, sier Syed til DN.no.

Han tror årsaken er at effekten fra den svake kronen mot slutten av fjoråret er i ferd med å ebbe ut.

- Selv om innenlandsk inflasjon kan komme til å veie tyngre og inflasjonen dermed holder seg på et høyt nivå, så tror jeg ikke at Norges Bank kommer til å skynde seg med å sette opp renten. Jeg tror ikke de kan neglisjere det som skjer i den eksportrettede delen av norsk industri, sier Syed.

Han tror derfor sentralbanken vil være forsiktige med å sette opp renten fremover. Syed venter at neste renteøkning kommer i februar og at renten vil nå 2,5 prosent på 12 måneders sikt.

Les også: - Norges Bank vet ikke hva den skal gjøre

DN.no følger rentemøtet neste onsdag kl 14!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.