- Dere bør vurdere om staten skal kjøpe tilbake modne felt fra Statoil, og forvalte dem gjennom direkte eierskap, sier Roger Ader.

Ader leder selskapet den rådgivende banken Rothschild som blant annet var sentral i børsnoteringen av Statoil. Han var invitert til Oljeindustripolitisk seminar i Sandefjord for å snakke om norsk sokkel sett utenifra.

Andre krav i staten
- Det er for lite avkastning på investeringene i de siste fatene med olje. Det er ingen profesjonelle investorer som vil gå etter de fatene, slår han fast.

Han understreker at han ikke mener at disse tilbakekjøpte feltene skal deles ut eller selges til andre selskaper, men at staten selv skal forvalte dem. Tanken er at staten ikke har det samme kravet til avkastning på investerte kroner.

- Det er en fordel for både Statoil og Norge på sikt om dere i Norge begynner å se Statoil som et internasjonalt oljeselskap, ikke et statseid selskap. Finansverden ser ikke på Statoil som et nasjonalt oljeselskap, men det er tydelig for meg at mange i Norge gjør det, sier han.

Ader ønsket ikke å utdype dette for DN.no etter foredraget.

Et av spørsmålene han forsøkte å besvare var hvordan man kan gjøre norsk sokkel mer attraktiv for store internasjonale oljeselskaper. Det mest åpenbare mener han er at det må legges ut nye leteområder. Men i tillegg til det mener han man må tenke på en annen måte for å øke utvinningsgraden i hvert felt.

Han la frem tall som viste at avkastningen generelt er lavere for internasjonale selskaper på norsk sokkel enn andre steder i verden, hovedsakelig på grunn av skattesystemet.

- Dårlig forslag
Statsråd Terje Riis-Johansen mener Aders forslag virker dårlig.

- For meg fremstår dette som et dårlig forslag. Jeg er opptatt av at vi skal sikre økt utvining i de modne områdene, men det gjør vi nå gjennom å sette krav og press på lisenshaverne. Oljedirektoratet og Bente Nyland er veldig tydelig på dette på forventningene til lisensene, og var det sist forrige uke, sier han til DN.no.

Han oppfatter heller ikke at dette er et problem de internasjonale selskapene er opptatt av.

- Når det gjelder de store selskapenes interesse, så er det snakk om at de er mer opptatt av de store prosjektene. Hvis vi for eksempel gjør betydelige funn i Barentshavet så vil det skape interesse, sier han.

Les også:

Kutter kraftig i uoppdaget olje og gass

- En aktivitet vi ikke har sett på mange år

- Null skadelige utslipp er synderen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.