Yu Yongding, tidligere medlem av den kinesiske sentralbankens pengepolitiske komitee, mener Kina ikke har tiltro til dollaren.

Det sa han under en konferanse i Beijing tirsdag, ifølge Bloomberg News.

- Dagens pengepolitiske system løser ikke likviditetsproblemet på en særlig god måte. Vi lider av overflødig likviditet, som i for stor grad er avhengig av amerikansk pengepolitikk. Så vi er gisler. Til en viss grad er likviditet noe som avhenger av Federal Reserves visjoner, sa han.

Vil ha global valuta
Yu mener det pengepolitiske systemet må reformeres internasjonalt og at det vil være til interesse både for Kina og resten av verden.

- Derfor støtter jeg sentralbanksjef Zhous forslag om en global valuta. Vi må sette press på og disiplinere Federal Reserve, ellers har ikke USA insentiver til å foreta fundamentale endringer, sa han videre, og la til at et godt pengepolitisk system vil skape den nødvendige tilliten.

- Men vil har ingen tiltro til den amerikanske dollaren akkurat nå. Vi har snakket om å diversifisere oss fra den.

Ifølge han har den kinesiske valutareservens kjøpekraft falt flere hundre milliarder dollar siden 2002, en periode hvor dollaren har svekket seg 41 prosent.

Sterkere kinesisk valuta
Ifølge IMF-sjef Dominique Stauss Kahn vil en sterkere yuan øke den innenlandske etterspørselen i Kina og bør være i både kinesisk og internasjonal interesse. Jo før en appresiering skjer, jo bedre, mener han.

Det sa han under en tale i Beijing tirsdag, ifølge Bloomberg News.

IMF venter at både den kinesiske og øvrige asiatiske valutaer vil styrke seg over tid.

Mandag sa Strauss-Kahn at kinesiske myndigheter må foreta seg noe for å dempe den høye utlånsveksten i landet, og ifølge dagens tale har myndighetene nå sagt seg enig i at det er nødvendig.

Les også: - Lite USA kan gjøre med svak dollar

Kina advarer USA mot proteksjonisme (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.