DN.no skrev på mandag at store norske offshore-leverandører risikerer å miste milliardkontrakter i utlandet fordi et EU-direktiv reduserer muligheten til å finansiere disse prosjektene betraktelig. I henhold til direktivet, som ble implementert ved årsskiftet, vil den øverste grensen for lånene den norske kredittinstitusjonen Eksportfinans kan bevilge bli kuttet fra syv til 1,4 milliarder kroner fra neste år.
Nå innrømmer Næringsminister Trond Giske at direktivet ble innlemmet i norsk lov uten at noen i regjeringen hadde oversikt over konsekvensene.
- Ingen var klar over virkningene, skriver Giske i en e-post til DN.no.
Eksportfinans varslet raskt myndighetene, og er fritatt fra denne bestemmelsen inntil 1. januar 2012.
- Spørsmålet om et permanent unntak ligger til behandling i Finansdepartementet, opplyser Giske.
- Eksportfinans må innrette seg
Finansminister Sigbjørn Johnsen sier imidlertid til DN.no at et permanent unntak ikke er mulig.
- Det nye regelverket, som også vil gjelde for norske finansinstitusjoner, åpner ikke for varige unntak for Eksportfinans sin virksomhet slik den er innrettet i dag, skriver han i en e-post, der han imidlertid understreker at departementet jobber med Finanstilsynet, Nærings- og handelsdepartementet og Eksportfinans "for å finne en løsning som best mulig ivaretar at formålet med virksomheten til Eksportfinans kan føres videre".
- Det påhviler også Eksportfinans og dets eiere et ansvar for å innrette sin virksomhet i forhold til nytt regelverk, understreker han imidlertid.
Johnsen forklarer at formålet med de nye reglene er å sikre at finansinstitusjoner ikke har et større samlet engasjement med en motpart enn det som er forsvarlig. EU-direktivet ble vedtatt i 2009 som ledd i nye reguleringer av finansnæringen i etterkant av finanskrisen. Konsekvensen for Eksportfinans, som eies av store norske banker og staten, er at det ikke lenger kan vekte eksponeringen mot en bank med bare 20 prosent. Fra neste år må hele beløpet risikoføres. Dette fører til at øverste grense for lånene fra Eksportfinans faller fra 6,9 til 1,4 milliarder, beregnet i forhold til risikokapitalen per 31. mars.
- Har ikke fulgt med
Ifølge Norsk Industri er Eksportfinans havnet i denne situasjonen fordi Norge unnlot å søke om fritak for kredittinstitusjonen før EU-direktivet ble innlemmet.
- Norge har ikke fulgt med i timen, sa næringspolitisk direktør i NI Knut Sunde til DN.no på mandag.
Finansministeren kommenterer ikke denne påstanden, men sier at forskriftforslaget ble sendt ut til høring i mars 2010.
Kommunikasjonsdirektør Runar Malkenes i finansdepartementet legger til at Eksportfinans ikke var blant høringsinstansene, men at det var representert både ved Nærings- og handelsdepartementet, som eier 15 prosent i Eksportfinans, og interesseorganisasjonen Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).
Malkenes sier også til DN.no at representanter for Eksportfinans var inne til møte med statssekretær Morten Søberg onsdag for å diskutere saken.
- Finansdepartementet prioriterer denne saken høyt, og vi har nå en prosess med Finanstilsynet, og kontakt med Nærings- og handelsdepartementet, for å finne en best mulig løsning, sier Søberg.
- Oppsiktsvekkende
Næringspolitisk talsmann i Høyre Svein Flåtten reagerer sterkt på at næringsministeren sier at ingen var klar over konsekvensene av EU-direktivet.
- Jeg syns det er oppsiktsvekkende at de ikke var klar over dette. Dette er svært alvorlig for norsk industris konkurranseevne. Det er uforståelig at man har latt saken bare drive i flere måneder når en har vært klar over problematikken, sier han.
Etter DN.nos oppslag sender stortingsrepresentanten nå et skriftlig spørsmål til finansministeren der han ber ham redegjøre for hva regjeringen akter å gjøre for å få på plass en varig lønsing, "slik at norsk industri ikke blir taperen i konkurranse om større eksportkontrakter".
Les mer:
- Norske milliardkontrakter står i fare (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.