Forskjellene mellom landene i eurosonen blir stadig større.

På den ene siden har man Tyskland og Frankrike, der mye ligger an til en robust opptur, mens man på andre siden har land som Hellas, som har ekstremt svake offentlige finanser.

Det har gitt sitt utslag i store renteforskjeller mellom statsgjeld Tyskland, som er best i klassen, og Hellas, som er den foreløpig største taperen. Renteforskjellen på tre prosent er stor for to land som styres av samme pengepolitikk og den samme sentralbanken.

De store forskjellene mellom landene har fått enkelte til å stille spørsmålstegn til euroevnenes evne til å holde sammen, og hvor langt den europeiske sentralbanken vil gå i å redde land som er på felgen.

- Vi begynner å nærme oss tre prosentpoeng forskjell mellom hva Hellas og Tyskland låner penger for. Dette er ikke noe som går over av seg selv, og er et problem som kommer til å fortsette å være der, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea i forbindelse med fremleggelsen av bankens ferske rapport om økonomiske utsikter.



 

Ingen tro på tallene
Han tror det kommer til å bli ekstremt vanskelig for Hellas å finne fotfestet igjen.

- De skal redusere budsjettunderskuddet med nesten ti prosentpoeng av brutto nasjonalprodukt i en økonomi som nesten står stille, sier Juel.

- Hvis de får til det kommer ingen til å tro på tallene, legger han til.

Hellas ble i forrige uke filleristet av EUs finansministre og EU-kommisjonen for ren tallbløff i rapporteringen av underskuddene på statsbudsjettet og landets statsgjeld. Landet måtte ifjor høst oppjustere kraftig både 2008- og 2009-underskuddet i prosent av BNP etter press fra EUs finansministre.

Les også: Hellas avslørt for systematisk talljuks

Har kommet kraftig opp
Fra 2008 til 2009 økte det offentlige underskuddet i Hellas fra 7,8 til 12,7 prosent av BNP. Hellas har forpliktet seg til å kutte underskuddet til tre prosent i 2010.

- Da kommer også arbeidsledigheten til å komme kraftig opp, sier Juel.

Han peker på at Hellas er i en særstilling med sin høye gjeldsgrad.

- Gjelden kommer til å være helt uhåndterlig dersom de ikke får til å endre politikken, sier Juel.

Er tallene riktige?
Men det er ikke bare Hellas som har store problemer. Irland sliter også i kraftig motvind.

- De vil også komme i en uholdbar situasjon hvis politikken ikke endres, med de tar ihvertfall tak i det. I Spania vil også situasjonen bli vanskelig fremover, sier han.

- Og i Italia kan man kan lure på om tallene faktisk er riktige, sier han, og peker på et lysbilde som viser at Italia estimerer at budsjettunderskuddet kommer til å være nær uendret på 5,3 prosent av BNP fra 2009 til 2010.

Til sammenligning venter Tyskland en økning i underskuddet fra 3,4 prosent til fem prosent i samme periode.

- Italia har et forunderlig lite underskudd, og jeg vil ikke bli veldig overrasket om det kommer endringer her, sier han.

Svært krevende
Og problemene eurolandene nå står overfor kommer ikke til å være over med det første.

- Dette er spenninger vi vil leve med lenge, og man vil slite med høy gjeld og store underskudd. Det er svært krevende å stramme inn på offentlige budsjetter og det kommer til å øke ledigheten hvis ikke privat sektor tar over som vekstmotor, sier Juel, og legger til:

- Og det tror vi det er liten sannsynlighet for fremover.

Les også:

<b>Disse landene er nærmest stupet </b>

<b>- Euroen er dømt til å dø</b>

<b>- Kan bli veldig alvorlig for euroen</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.