På bare tre år er børsverdenen snudd på hodet. Nei, dette er ikke en sak om finanskrisen, men om at de tradisjonelle børsene har fått sterk konkurranse fra en rekke alternative markedsplasser.
De såkalte multilaterale handelsplassene, MTF-ene, har gjort det mulig å handle norske aksjer ikke bare på Oslo Børs, men på handelsplasser som Chi-X, Nasdaq OMX Europe og Burgundy.
Oslo Børs har fremdeles 93 prosent av markedet for handel med norske verdipapirer.
- Vi har kontroll på 93 prosent av handlene i de aksjene som er notert hos oss, og det betyr at vi ikke har kontroll på de andre syv prosentene. Og det er det i bunn og grunn ingen andre som har heller, sier Olsen.
Bekymret for overvåkningen
Oslo Børs har sammen med flere av de tradisjonelle børsene sendt bekymringsmeldinger til EU om hvilke konsekvenser den fragmenterte handelen kan få.
- Vi er bekymret for overvåkningen på handelsplassene, sier Olsen.
Bekymringen blir betydelig større etter hvert som Oslo Børs må forvente å miste større markedsandeler enn i dag. Til sammenligning har børsen i London i dag en markedsandel på rundt 60 prosent.
Olsen viser til at selv om en forskrift pålegger MTF-ene å overvåke handelen, så er det helt andre krav til overvåkning og kontroll som stilles til dem og til de tradisjonelle handelsplassene.
- Jeg er overbevist om at vi som regulert børs legger mer ressurser i overvåkning enn en MTF gjør, sier pressetalsmann Carl Norell på Stockholmsbørsen, til DN.no.
Frykter lyssky aktivitet
Olsen mener det store antallet handelsplasser, og de ulike kravene til kontroll gjør det enklere å lure unna handler som ikke tåler dagens lys.
- Det er mye lettere å foreta innsidehandler i dag enn for et års tid siden, det er det ingen tvil om, sier Olsen.
- I dag kan du for eksempel handle Statoil-aksjen på seks-syv handelsplasser, og da er du ganske tett i pappen dersom du gjennomfører en innsidehandel på Oslo Børs.
Gjenstår å se om de har kontroll
Oslo Børs har i likhet med de tradisjonelle børsene brukt år på å bygge opp solide systemer for overvåkning og kontroll med handlene som gjøres på markedsplassen. Det stilles krav om at også de nye handelsplassene må ha slike systemer dersom de skal få konsesjon.
Men hvor godt de fungerer, det vet ingen.
- Vi har foreløpig liten erf#229 med hvor gode og effektive disse overvåkningssystemene er. Det gjenstår å se om de er tilstrekkelig effektive til å kunne følge opp den gode overvåkningen Oslo Børs har, sier Eirik Bunæs, avdelingsdirektør i Finanstilsynet.
Hull i overvåkningen
Det nye regelverket legger mer ansvar for overvåkningen over på de nasjonale tilsynsorganene.
I praksis har denne overvåkningen store gap.
Ifølge regelverket skal de nasjonale tilsynsmyndighetene motta rapporter om alle transaksjoner, senest dagen etter. Det betyr at forsinkelsene er store i forhold til Oslo Børs realtidskontroll.
- Vi har i dag ikke muligheten til å sitte med hånden på markedet slik børsen gjør. Vi kan ikke reagere spontant dersom det er uforklarlig utvikling i en aksje, sier Bunæs.
- Det vil bli en utfordring for oss som tilsyn dersom lysskye transaksjoner forsøkes gjennomført på andre handelsplasser enn børsen, sier Bunæs. Han understreker at Finanstilsynet foreøpig ikke har hatt saker hvor det er konkret mistanke om at ulovlige transaksjoner er gjennomført på de alternative handelsplassene.
Forbereder seg på utfordringen
Alle transaksjoner som er gjennomført, uavhengig av markedsplass, blir imidlertid rapportert til Finanstilsynet dagen etter at handelen fant sted.
- Det er således ikke fritt frem for tvilsomme transaksjoner, selv om Finanstilsynet i dag ikke har et system for overvåkning i sanntid, sier Bunæs.
- Men, vi forbereder oss på de nye utfordringen, sier Bunæs.
Finanstilsynet vurderer for tiden hvilke investeringer som må gjøres for å oppnå en best mulig løpende overvåkning av handelen.
Imponerende, men bekymringsfullt
Olsen understreker at Oslo Børs ikke er negative til MTF-ene som sådan. Han mener det er imponerende hvordan de har klart å etablere seg teknologisk.
- Vi trodde heller ikke at vi skulle være fri for konkurranse for evig tid. Det vi er bekymret for er kontrollen med det som skjer på de alternative handelsplassene. Det er grunn til å tro at overvåkningen er såpass langt unna det børsene har at det er grunn til å være bekymret for tilliten til verdipapirmarkedene dersom ikke myndighetene sørger for konkurranse på like vilkår, sier Olsen.
Les også: - Vi har minst like god kontroll som børsene
Hva mener du om alternative handelsplasser til Oslo Børs? Diskutér saken under!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.