- Investorene stemmer med lommeboken, sier Geir Espeskog til DN.no.

Nordmannen er nordensjef for iShares, det amerikanske forvaltningsselskapet Blackrocks satsning for børsnoterte fond. Med en markedsandel på nær halvparten av alle børsnoterte fond i verden sitter iShares med et godt barometer på hvordan investorene har posisjonert seg de siste ukene.

Den økte usikkerheten i markedet har ikke bare gitt seg utslag i jojo-utvikling på verdens børser. Det fører også til at investorene i økende grad søker til trygge havner.

Espeskog forteller at markedsuroen har ført til et hopp i etterspørselen etter børsfond rettet mot korte amerikanske og tyske statsobligasjoner. Det er heller ikke så mange andre sikre steder å gå, mener han.

- Vi har sett en vekst innen fond rettet mot tyske og amerikanske statspapirer, og en viss nedvekting innen fremvoksende økonomiene, såkalte "emerging markets", sier Espeskog. Den samme nedvektingen ser man i børsfond rettet mot banksektoren, ifølge ham.




















- Kan være et tegn
Utviklingen har endret seg markert de siste ukene. Mens det tidligere i år typisk var en jakt etter avkastning i form av obligasjoner med relativt større risiko, såkalt high-yield-obligasjoner og fremvoksende økonomier, søker investorene større grad av trygghet og vekter seg ned.

Bildet bekreftes i obligasjonsmarkedet denne uken. Rentene på både tysk og amerikansk statsgjeld falt etter at kredittvurderingsbyrået Standard & Poor's nedgraderte den amerikanske statsgjelden.

I en oppdatering mandag skriver Blackrock at S&Ps nedgradering av USAs kredittverdighet reflekterer fakta som lenge har vært kjent i markedet og at man ikke bør endre handlingsmønster kun basert på nedgraderingen. Videre at nedgraderingen ikke representerer en økning i risikoen, eller at investorer bør endre handlingsmønster kun basert på negraderingen. Forvaltningsselskapet minner likevel om at nedgraderingen kan være et signal til enkelte investorer.

- I kombinasjon med fortsatt svakhet i økonomien og regulatorisk usikkerhet, kan det gi et signal til enkelte investorer om å revurdere sin risikoapetitt, heter det.

Kaster seg på
Espeskog, som er på norgesvisitt for å presentere Blackrocks børsnoterte fond overfor institusjonelle kunder, sier at investorene likevel ikke har latt seg skremme av den sterke børsnedgangen.

- Tvert imot så har vi sett en økning i etterspørselen i den siste perioden, på samme måte som vi så en tilsvarende økning da markedene falt som verst i 2008, sier Espeskog.

Han ønsker ikke å spekulere i hvorfor etterspørselen har steget som den har gjort, men understreker at børsfondene som Blackrock tilbyr er gjennomsiktige, med fysisk sikkerhet i de underliggende verdiene og god likviditet.

- Vi skal være enkle å forstå, og tilbyr byggeklosser for å lage en portefølje bestående av eksponering mot aksjer, obligasjoner, eiendom eller råvarer. Vi tilbyr heller ingen belåning eller belånte produkter, og anbefaler heller kundene å låne pengene i banken og doble sine posisjoner, om de har behov for det. Vår største utfordring er å utdanne markedet, og det er vi svært bevisst på, sier Espeskog.

Men selv om Blackrock opplever økt etterspørsel for indeksfond gjennom børsuroen, er det ingen udelt glede, ifølge iShares-sjefen.

- Når man har jobbet i denne bransjen en stund så vet man at dette ikke er bra, sier Espeskog.

Les også: Investorene fortsetter å kjøpe amerikansk gjeld






- Størrelsen betyr mindre enn kvaliteten på det vi gjør, sier Espeskog.



Børsnoterte indeksfond (ETF) er et alternativ til aktiv forvaltning, som tilbys av en rekke fondsforvaltere, også Blackrock. ETFer har tidvis vært kritisert av fondsforvaltere fordi det ofte er robotiserte handle. Disse tvinges til å justere fondet på slutten av dagen for at vektingen i fondet skal være korrekt i henhold til mandat, uavhengig av hva markedskorreksjonen skyldes. Fondsforvaltere, som oftest er et mer kostbart, men "menneskelig" alternativ, hevder å kunne utnytte disse "svakhetene". Men, det trenger ikke alltid være slik.



Espeskog fremhever en annen lite omtalt fordel. Siden iShares's ETFer er globalt tilgjengelig, stort sett hele døgnet, øker også likviditeten i eksponeringen. Dette kom godt til syne under tsunamien som rammet Japan, ifølge ham. Flodbølgen inntraff etter sigende 15-20 minutter før det japanske aksjemarkedet stengte.


Dette ga investorene marginal tid til å fordøye konsekvensene og til å reagere før markedet stengte. Og aksjemarkedet raste da markedet åpnet igjen. Investorerer eksponert gjennom globale indeksfond, kunne imidlertid handle ETF-ene etter børsens stengetid, og dermed handle raskere.



Les også: - Skal man flykte, er det ikke så mange andre steder å gå (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.