Irland må bestemme seg i løpet av de nærmeste dagene om landet vil søke økonomisk hjelp utenifra, sier Eurosonens leder Jean-Claude Juncker.
På møtet mellom eurosonenes finansministre i Brussel tirsdag kveld mislyktes eurolandene i å komme fram til en avtale om en økonomisk krisepakke til Irland. Landet trenger ifølge eksperter rundt 70 milliarder euro i hjelp, men så langt har den irske regjeringen ikke latt seg presse til å søke om hjelp.
Ifølge Juncker må beslutningen tas raskt.
– I de kommende dagene må den irske regjeringen bestemme seg for om landets herjede banksektor skal reddes av hjelp utenifra.
- Haster
Dersom Irland søker hjelp fra EU eller Det internasjonale pengefondet, vil landet måtte føye seg etter institusjonenes krav til økonomistyring som følger med de eventuelle lånegarantiene.
Irlands finansminister Brian Lenihan hevdet tirsdag at han ikke hadde noe mandat til å forhandle om en hjelpepakke, men innrømte at det haster med å finne en løsning.
Hardt press
Irland er under hardt press om å be om milliardhjelp fra EU til landets banksektor, men regjeringen i Dublin har hittil ikke gitt etter. Eurosonens finansministre forsøkte tirsdag kveld å finne en løsning på krisen som truer hele EU, men det ble ingen enighet om en avtale.
Irlands finansminister Brian Lenihan fortalte sine europeiske kolleger under møtet at han ikke hadde noe mandat til å forhandle om en hjelpepakke, opplyser en EU-diplomat til nyhetsbyrået DPA.
– Bestemt
– Vi vil handle på en bestemt og koordinert måte dersom det blir nødvendig for å sikre stabilitet i eurosonen, sa leder av eurosonen, Jean-Claude Juncker, etter møtet i Brussel sent tirsdag kveld.
Ifølge EUs økonomikommissær Olli Rehn skal EU «trappe opp» arbeidet med å finne ut av hvordan den irske banksektoren eventuelt kan hjelpes.
Tirsdag bekreftet for første gang EU-kommisjonen at Unionen er i samtaler med Det internasjonale pengefondet IMF om gjeldskrisen i Irland.
– Overlevelse
Få timer foran møtet tirsdag advarte EU-president Herman Van Rompuy om at gjeldskrisen kan velte hele EU.
– Vi er i en krise som handler om overlevelse. Vi må arbeide sammen for å redde eurosonen, hvis ikke vil ikke Den europeiske union overleve, sa Van Rompuy.
Men han ga samtidig uttrykk for at han er sikker på at EU kommer fram til en løsning på krisen takket være «modige tiltak fra regjeringer i en tid med populisme og masseprotester i gatene».
Avviser spekulasjoner
De siste dagene har det vært intense spekulasjoner om hvorvidt Irland, og kanskje også Portugal og Spania, vil måtte be om krisehjelp fra EU.
Men Irlands statsminister Brian Cowen avviste nok en gang at de har bedt om bistand.
– Irland har ikke søkt om ekstern støtte, sa han til underhuset i den irske nasjonalforsamlingen tirsdag.
Han sa videre at regjeringen legger siste hånd på en fireårsplan for å kutte budsjettene, og at han håper å legge den fram neste uke.
Frykte for spredning
Frykten i finansmarkedene for at Irland ikke vil klare å gjøre opp for seg, rammer også blant andre Portugal, som mener Irland må gjøre mer for å roe markedet.
Finansminister Fernando Teixeira dos Santos ber den irske regjeringen innstendig om å be om støtte fra stabiliseringsfondet.
Portugal sliter med voksende gjeld og underskudd og har vært nødt til å betale stadig mer for å ta opp lån den siste tiden.
Samtidig tirsdag kunngjorde Spanias finansminister at det «ikke er noen grunn» til å sammenligne Spania med Irland og Portugal.
– Vi innførte innsp#229stiltak i mai, og vi følger dem, sier Elena Salgado.
70 milliarder euro
Ifølge eksperter trenger den irske regjeringen rundt 70 milliarder euro i hjelp. Leder av eurogruppen, Den europeiske sentralbanken (ECB), EU-kommisjonen og IMF, sier alle at de er klare til å handle så raskt som mulig, dersom de blir bedt om det.
Dersom Irland skulle be om hjelp, kan de enten få opptil 60 milliarder euro fra et fond Kommisjonen disponerer, eller de kan få hjelp fra EUs stabiliseringsfond EFSF, men det tar mye lengre tid.
Les også:
Leder DN: Banksynder
<b>- Livredde for å bli smittet av Irland</b>
<b>- Irland må finne en troverdig løsning</b>
<b>Hardt press på Irland under krisemøte </b>
<b>Irland nærmere kriseløsning</b>
<b>Irsk nervøsitet</b>
- Irland klarer seg ikke uten EU-hjelp
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.