De massive nedbemanningene det siste året, har gjort en ny gruppe høyt utdannede til arbeidssøkere.
Vigdis Lamberg er mangeårig karriererådgiver og leder for Metier Arbeid. På oppdrag fra Nav tilbyr Metier Arbeid spesialtilpassede kurs i prosjektledelse for å få jobbsøkerne raskt over i ny jobb.
I det siste har antallet kursdeltagere fra oljeindustrien skutt i været.
- Det siste mange av disse gjør er å melde seg på Nav. Mange tenker at det er stakkarslig.
Har egne sperrer
Den riktige innstilling er avgjørende for at jobbsøkerne skal komme raskt i jobb. Ofte opplever hun at jobbsøkere har sperrer og unnskyldninger over for seg selv for ikke å gå i gang.
- Kampen står om man er villig til å tenke nytt, for det er mange ledige jobber. Mange opplever at jobben de har hatt finnes ikke lenger. De som knekker koden, er de som satser selv.
Saken fortsetter under
- Ja, det var faktisk drømmejobben.
IT-ingeniøren Patrick Tahiri (45) er på vei tilbake i full jobb i Basefarm etter å ha fullført jobbsøkerprogrammet i prosjektledelse.
Han har bakgrunn fra flere av de store selskapene i bransjen, men da han startet egen selskap på egen hånd gikk det ikke slik han hadde ønsket. Dermed startet jakten på en fast jobb.
Nå har sveitseren med 16 år bak seg i Norge fått mulighet til å jobbe med IT-sikkerhet, en retning han opplever som mer fremtidsrettet enn drift.
Han har alltid følt seg trygg på CV-en, men synes det var nyttig å bli mer bevisst på hvordan han markedsfører seg selv i jobbsøkersituasjon
- Jeg har fått en bevisstgjøring på hvordan jeg opptrer i intervjusituasjoner. Jeg fikk også coaching som var helt topp.
Les også:
- Cv-en hører hjemme på museum
IT-ingeniøren mener mange har godt av å se over hvordan de presenterer seg på CV-en.
- Mange flinke og erfarne folk har en CV som ikke ser ut. De er ikke vant til å markedsføre seg og å designe CV-en. Den kompetansen og erfaringen de har synes ikke bra nok og fort nok på CV-en, er vanskelig og tungvindt å lese, og drukner under mindre relevante informasjon, sier Tahiri.
Les mer om jobbsøking på DN.NO.
11 grep som gjør CV-en din til gull
7 tabber som bremser karrieren din
- Ikke glem x-faktoren din når du er på jobbintervju
- Å ha en mastergrad i ledelse betyr ikke at du kan lede et stort børsnotert selskap
Mye stammespråk
Selv om mange sitter med bransjespesifikke kunnskaper og har sittet lenge i samme jobb, så er det håp ifølge Vigdis Lamberg i Metier.
- Det handler om å oversette kompetansen til et nøytralt språk som man forstår i andre bransjer. Mange bruker et stammespråk , og derfor er det viktig at vi hjelper dem med å omsette den faktiske kompetansen.
Til tross for at nedbemanningene er massive, så har hun inntrykk av at jobbmulighetene er der.
- Når man lærer å selge seg selv inn for andre bransjer, så får man jobb.
Tunge telefoner
Vinnerne er dem som klarer å vinkle kunnskapen sin inn mot den enkelte arbeidsgiver, ifølge Lamberg.
- Alle kan ha 20-30 ulike jobber bare vi ser og tenker utenfor boksen. Det viktige er innstillingen til egen kompetanse. Alle har et koldtbord med kompetanse, det gjelder bare ikke å kaste ut alt med en gang. Man må tenke gjennom bedriftens behov, og så selge seg inn.
Karriererådgiveren ser at mye handler om kommunikasjon. Bare 20 prosent av jobbene lyses ut. Derfor er det viktig å jobbe på egen hånd med å ta telefoner og "booke" møter for å opprette nye kontakter.
- Disse telefonene sitter langt inne.
I løpet av det siste året har Metier Arbeid økt antall kursplasser som er finansiert av Nav fra 200 til 300 i året.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.