David Strachan i analyseselskapet ODS Petrodata er bekymret for jackupmarkedets fremtid. Han har lenge vært negativ til utsiktene på lang sikt, og nå mener han å kunne si at han har hatt rett. Og de siste ukenes hendelser i Mexicogulfen har ikke gjort situasjonen bedre.
- Som dere kan se så er det meste av den forventede etterspørselen vi kan se i Nord-Amerika. Det er alarmerende, sier han mens han lekser opp omfattende historisk statistikk og egne prognoser.
- Etter Deepwater Horizon-ulykken gjør politikerne i USA lurt i å sitte stille. De har en befolkning i harnisk å forholde seg til, og jeg tror ikke det er da de åpner opp for nye områder. Spør du meg, så tror jeg boring i Alaska og Florida kommer til å stoppe helt opp, sier han.
Obama-administrasjonen vil torsdag annonsere en suspendering av offshore boreaktiviteten i Arktis frem til 2011 som et resultat av oljesølet i Mexicogulfen.
Les også: Tøffe tak for oljebransjen etter Mexico-utslipp
Jackup er ikke fremtiden
Generelt er problemet at områdene der Jackup-rigger i større og større grad modne og lite lovende, mener ODS Petrodata.
- Disse mulighetene er brukt opp, sier Strachan.
Samtidig flommer det nybygg inn i markedet. De neste tre årene er det 63 rigger i vente, og de forrige fire årene er det kommet 77 nye rigger.
Selskaper i Jackupmarkedet er blant annet Seadrill, Scorpion og Transocean.
- Hvis man tar ut alle gamle rigger av markedet, og legger til grunn at noen av nybyggene kanselleres, vil det likevel være et stort overskudd av rigger, mener Strachan.
De neste ti årene mener han overskuddet er på mellom 57 og 79 rigger med disse forutsetningene lagt til grunn.
Les også: - Transocean er et superkjøp
Tror ikke gamle skrotes
Verre blir det av at Strachan ikke tror den teoretiske øvelsen med å ta gamle rigger ut av markedet blir gjennomført i praksis.
- Hvis man ser på hvilke rigger som brukes mest, så er det nettopp disse gamle riggene, bygget før 1979. De er i bruk av nasjonale oljeselskaper, som er de mest aktive i dette markedet, sier Strachan.
I år er riggene i bruk mellom 23 og 70 prosent av tiden, noe Strachan mener er katastrofalt dårlig, og han kan ikke se at det blir noe bedre.
- Vi burde alle være takknemmelige for at Transocean har lagt så mange jackuper i opplag. Det gjør at ratene på de riggene som faktisk jobber, er gode, sier Strachan.
Fragmenteringen av markedet er stadig sterkere, både mellom nye og gamle rigger og mellom rigger som har jobb og rigger som ligger til kai.
Strachan deltar på konferansen Marine Money i Oslo i dag.
Les hva Strachan har sagt tidligere:
- 75 dollar vil gi oljeboom (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.