- Dette kan bli like stort som Post-it!
Den profilerte eks-megleren Halvard Bagøien klemmer fingrene rundt noe som like gjerne kunne vært en klump med plastelina. Han og barndomsvennen Edvard Engesæth, som akkurat er ferdig med legeutdannelsen, har satset alt på ett kort: Sugru.
Men mer om det senere.
Bagøiens ansikt bør være kjent for mange. I flere år har han nesten daglig kommentert aksjemarkedet på TV2 Nyhetskanalen, direkte fra Carnegies meglerbord på Aker Brygge. Med bakovergredd hår og nystrøket skjorte var han et klassisk eksempel på en ekte aksjemegler.
Men med flere år der annenhåndshandelen av aksjer skrumpet inn, ble Bagøien lei. Han sa opp jobben i januar, og sendte en e-post til sine kollegaer der han meldte at han var på vei til Hawaii for å surfe.
- Selv om jeg ikke visste det, så var det noe med å jobbe med en strukturell nedtur i annenhåndssalg av aksjer. Det var noe som kom gradvis, sier han til DN.no.
Har lært mye av meglerbransjen
Han husker godt da han kom på jobb for første gang i Carnegie.
- Jeg var så nervøs. Jeg husker at jeg tenkte at man må bytte jobb oftere, sier eks-megleren.
Bagøien understreker at han har lært mye i meglerbransjen, og at det var en bra opplevelse.
- Men jeg var klar for å gå videre og skape noe selv.
- Jeg vil gjøre noe som slår direkte tilbake på meg selv når jeg gjør noe, og det er vanskelig å få til når man jobber for noen.
- Var det mindre lønn i meglerbransjen som fikk deg til å slutte?
- Det er ikke det det er fundert på. Plutselig føltes det riktig. Jeg liker å tro at jeg gjorde det fordi det nå var på tide at jeg prøvde nye nytt. Meglerbransjen er en ekstremt bra skole, og jeg er imponert over de som jobber der. Hadde man sluppet ut alle som jobbet der og de hadde skapt sine egne bedrifter, hadde det blitt bra.
Deilig med luksus
Bagøien og Engesæth sees nå rundt i byen, syklende på bysykler. Det hadde sannsynligvis vært utenkelig for noen år siden.
- Vi kjører bysykkel og gjør ting billig. Jeg har solgt Mercen. Jeg har ikke noe problem med det. Jeg synes luksus er gøy og deilig, men det gjør meg ikke noe mindre lykkelig å ikke spise syvretters hver dag, sier eks-megleren.
Bagøien gjentar flere ganger i løpet av intervjuet at han nå har kommet til det stedet han ønsker å være.
- Jeg er lykkelig over å ha funnet noe jeg tror på så sterkt. Jeg har alltid lett etter dette, det skjønner jeg nå.
Sugen på Sugru
Og det han har lett etter, heter altså Sugru.
Sugru er et gummiprodukt som kjennes ut litt som plastelina.
Produktet ble av Time Magazine kåret til en av de 50 beste oppfinnelsene i 2010, og er funnet opp av designer Jane ni Dhulchaointigh. Hun brukte fem år på å utvikle materialet som kan festes til alt fra metall til stoff, og kan brukes til en rekke forbedringer som bedre stavgrep, mer komfortable sko, myke hjørner og reparasjon av ledninger.
Det koster 130 kroner for en pakke på internett, og det ble solgt 150.000 pakker i 2011. Salget har tredoblet seg hvert år siden lanseringen i 2009, ifølge de to.
- Det er gøy å jobbe med noe som har en enorm strukturell opptur med gjenbruk og personifisering. Jeg tror at folk ikke skjønner hvor stort dette er, fordi de mener at dette er et produkt som burde eksistert allerede. Vi er på vei inn i en ny Sugru-alder, det er en revolusjon, sier Bagøien engasjert, og fortsetter:
- Dette gjør at man slipper å kjøpe og kaste ting hele tiden. Skal hele verden leve med det samme forbruksmønsteret vi har i dag, går det til helvete.
En kjempestor terskel
Barndomskompisen Edvard Engesæth var glad for at muligheten til å gjøre noe helt annet plutselig bød seg da han tidligere i år var ferdig med legeturnusen:
- Jeg har alltid ønsket å være involvert i noe kult. Jeg elsker medisin, men jeg tenkte at dette ga meg muligheten til å satse på noe jeg virkelig elsker. Det var en kjempestor terskel, å gå fra en god lønn og risikere alt. Jeg har ikke hatt lønn siden mars, sier han.
- Man kommer jo inn på et spor, og det er vanskelig å komme ut av rutinen. Men når man kommer ut er det den beste følelsen man kan ha, fortsetter han.
Bagøien sier at de to har satset alt de har, og litt til.
- Vi har lånt til over pipa. Likevel er det det beste som har skjedd meg, sier han.
Han sier at han har levd, og fortsetter å leve, et privilegert liv.
- Vi har det veldig gøy, vi lever bra og skaper noe sammen. Og kanskje gjør vi verden til et bedre sted.
Les også:
- Fortsatt mulig å tjene penger i meglerbransjen
- De smarteste blir ikke lenger aksjemeglere
- Jeg ønsker at de dør ut (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.