Produktiviten i den norske økonomien må fortsette å øke dersom vi skal klare å finansiere en fortsatt velferd- og velstandsvekst, mener Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

Et av områdene der effektiviteten må øke er innen arbeidslivet.

- Synkende arbeidsinnsats og økt velferd er nå det normale, skriver NHO i sin rapport.

I en fersk undersøkelse Synovate har gjennomført for NHO svarer 37 prosent av de spurte at de mener Norge er dårligere stilt enn land vi naturlig kan sammenligne oss med når det gjelder produktivitet. Når det gjelder produktivitet i offentlig sektor mener 42 prosent at vi ligger dårligere an enn land vi kan sammenligne oss med. 53 prosent av de spurte mener også at det er meget eller ganske viktig for å sikre økonomisk vekst i Norge at de som er yrkesaktive jobber mer.

NHO skriver at hva som skjer med yrkesaktivitet, produksjon og innovasjonsevne er avgjørende for velstandsutviklingen de kommende tiår.







Økende antall uføre og syke
Det er flere trekk som gjør dette til en viktig problemstilling. Gruppen som er arbeid minker av flere årsaker, skriver NHO. Antallet pensjonister øker både på grunn av økende levealder og store kull, unge begynner senere i arbeid og økt levestandard gir forventninger om mer fritid.

Antallet uføretrygdede øker også. Nesten en fjerdedel av nordmenn i arbeidsfør alder står til enhver tid utenfor arbeidslivet og mottar en eller annen form for trygd eller ytelse.

- Ikke bekymret
Samtidig viser en undersøkelse Respons har gjort for DN.no at mange som bruker trygde- eller sykelønnsordningen på feil grunnlag.

Hele 35 prosent av de spurte svarer ja på spørsmålet om de kjenner noen som benytter seg av trygde- eller sykelønnsordningen på uriktig grunnlag.

Les: 1 av 3 kjenner en trygdesnyter

- Hva tenker NHO om utfordringene på individplan når det gjelder det høye sykefraværet?

- Som president i NHO er jeg ikke bekymret for at vi skal klare å løse utfordringene, sier Paul-Christian Rieber, NHO-president.

Les også: - Vi har et sykeliggjørende system

- Klart det er en utfordring
Han mener at arbeidet med å få ned det høye sykefraværet er godt igang gjennom avtalen om inkluderende arbeidsliv. Denne avtalen gikk ut ved nyttår, men ble forlenget med to måneder.

I løpet av andre uken i januar starter trepartsforhandlingene om sykelønnsordningen.

- Det er klart at det høye sykefraværet er en utfordring, og at det kan henge sammen med motstand mot forandring, utrygghet og uro, sier Rieber.

Han tror imidlertid at dette er en utfordring som kan løses.

- Vi har gode tradisjoner for dialog og samarbeid både mellom eiere, ledere og ansatte i norske bedrifter, så jeg tror vi vil klare å senke sykefraværet, sier Rieber.

Les også: - Trygden er det nye paradiset

Slik vil NHO møte Norges utfordringer
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.