Investoren Jan Haudemann-Andersen har lenge vært urolig for utviklingen i verdensøkonomien, og mener at oppgangen holdes kunstig i live ved hjelp av stort gjeldsopptak i en rekke vestlige land.

Med den kraftige uroen i markedene den seneste tiden, og tiltagende frykt for en dobbel-dipp, kan det se ut til at investorene kanskje får rett.

I årberetningen for 2009 i hans personlige investeringsselskap Datum, skriver investoren:

- Vi er svært skeptiske til den konjunkturoppgangen som vi har vært vitne til, da den skjøre oppgangen i den vestlige verden samt Japan er basert på uvanlig store budsjettunderskudd fra allerede sterkt forgjeldede nasjoner.

Tror ikke det vil holde
Han tror ikke at det nåværende veksttempoet lar seg opprettholde på grunn av gjeldssituasjonen.

- Hvis ikke da myndighetene velger å inflatere seg ut av problemet, skriver investoren.

Haudemann-Andersen understreker at selskapets investeringsstrategi fremover kommer til å være preget av det synet. Investeringene i løpet av fjoråret var også preget av samme markedssyn.

Gjennom morselskapet Datum eier Haudemann 100 prosent av selskapene Decibel, Trojan og Datum Energi, 54,7 prosent av Wega Oil og 99 prosent av Fjellfin.

I motsetning til i 2008 kunne Haudemann-Andersen notere seg en pen gevinst på nær 36 millioner kroner i markedet. I 2008 var tapet på rundt 700 millioner kroner.

Sikring mot markedskollaps
På tross av massive tap på gull tidligere, beholder Haudemann-Andersen en betydelig eksponering mot nettopp dette segmentet.

- Datums investering innen gullsektoren er ment som sikring mot et potensielt markedskollaps, skriver han.

Datum eide ved inngangen til året 31,3 prosent av aksjene i gruveselskapet Wega Mining. I april la det britiske gruveselskapet Avocet Mining inn bud på selskapet, og Datum er nå største aksjonær med en eierandel på 12,5 prosent.

Datum har også 14,4 prosent av Fesil, der også Arne Blystad er en sentral aksjonær. Han har også en betydelig eierandel i Wega Oil, der 54,7 prosent eies gjennom Datum og 9,4 prosent eies av Haudemann-Andersen personlig.

Målet er å etablere et mindre oljeselskap.

- Gjennom 2008 og 2009 søkte selskapet å kjøpe ulike oljelisenser, men på tross av finanskrise og oljeprisfall har ikke selskapet funnet investeringer som tilfredsstiller de avkastningskrav og risikoprofil som man har lagt til grunn. Selskapets strategi fremover er således under vurdering, skriver investoren.

Les også: Lærer finans av hagearbeid (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.