Norges rikeste utvandrer og nr 75 på Forbes liste over verdens rikeste, John Fredriksen, sitter i sitt kontor i London og kunne godt tenkt seg å flytte hjem igjen. Men stor virksomhet i Norge til tross, han mener det er umulig å drive forretninger fra fødelandet.
- Personlig liker jeg Norge. Naturen og de andre tingene. Jeg har alltid ønsket å flytte hjem. Men forretningsmessig, på et overordnet plan, må vi gjøre alt utenfor Norges grenser, sier Fredriksen i et intervju i Dagens Næringsliv lørdag.
- De (norske politikere, red.anm) holder ikke hva de lover. Det er ikke noe ... de forandrer lovene. Gjør som det passer dem.
Vil ha trygge rammebetingelser
Fredriksen sier én ting er å drive operasjonelle aktiviteter i Norge, som han i dag gjør i en rekke selskaper.
- Men vi kan bare ikke gjøre det forretningsmessige fra Norge. Vi har hatt lyst hele tiden, og vi har jo også gjort en hel del i Norge, men jeg ser stadig at rammebetingelser endres.
Til DN forteller Fredriksen at han vil ha trygge rammebetingelser.
- Jeg vil vite at politikerne ikke plutselig forandrer lovene. Uten en slik visshet er det håpløst, sier Fredriksen.
For fem år siden truet Fredriksen med å flytte alle sine selskaper ut av Oslo Børs. Under Pareto-konferansen i 2010 var han klar på at han var "møkkalei".
Rømte fra systemet
Når Fredriksen nå gir et av sine sjeldne intervjuer til Dagens Næringsliv er det fordi han vil ha fakta på bordet og for å fjerne noen av mytene om han. En av dem er at han er skatteflyktning.
- Det er feil. Jeg er ikke skatteflyktning. Jeg flyktet fra systemet, etter hendelsen på 80-tallet, sier Fredriksen.
I 1986 ble Fredriksen arrestert og siktet for oljesvindel. Han satt 116 dager i varetekt, men saken endte med forlik og et forelegg på to millioner kroner.
Noe annet som er viktig å få på bordet er en oversikt over John Fredriksens aktiviteter i Norge. Nå har han fått laget en rapport om det.
Les om funnene her:
Milliarder i skatt
I tillegg til omsetningen generer selskapene ifølge Trøim milliarder av skattekroner.
- La oss si at nordmenn har eid kanskje ti prosent av Seadrill siden selskapet startet opp. Det er tre–fire milliarder kroner i skatt bare på kursgevinsten. Så kommer utbytte og indirekte skatter på kjøp av tjenester og skattlegging av våre ansatte. Bare selskapet Seadrill er siden vi startet i 2005, blitt belastet med 4,3 milliarder i direkte skatter til Norge, dette utgjør omkring 860 kroner per nordmann, sier Trøim.
- Det er mye skatt det, sier John Fredriksen.
Vil bygge videre, men det blir endringer
Fredriksen sier nå til Dagens Næringsliv at han vil bygge videre på selskapene i Norge, både innen shipping, olje og fiskeri. Men det vil også bli endringer.
Les om disse endringene og hele intervjuet med John Fredriksen og Tor Olav Trøim i Dagens Næringsliv lørdag.
Les også: - Jeg er møkkalei!
<b>- Pengene er en forbannelse</b>
<b>- Krevende og tilfredsstillende å jobbe for John</b>
<b>Her er verdens 50 mest innflytelsesrike personer</b>
<b>2,1 milliarder i utbytte - hittil i år</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.