- Det å ha en bachelorgrad i informatikk betyr lite når du ikke kan markedsføre deg selv, sier Torbjørn Smidt (26).
DN.no møter IT-konsulenten på Nordeas hovedkontor i Oslo. 26-åringen trodde lenge det ikke var plass til han i arbeidslivet. I disse lokalene har han fått bevist at han både vil og kan.
- Uten erf#229 å gå etter, kunne jeg ikke si meg kvalifisert til noen av stillingene som var utlyst. Jeg hadde ikke selvtillit til å søke på jobber. Du ender med Nav, forteller han.
Det har gått nesten to år siden perioden som arbeidsløs. Løsningen ble en ansettelse i Unicus. I det private IT-foretaket har han lært å bruke Asperger Syndrom til sin fordel. Diagnosen er det eneste som skiller selskapet fra andre IT-bedrifter.
- Jeg ser veldig enkelt mønstre og legger fort merke til om noe er annerledes enn det var eller skulle ha vært. Det er veldig fint når du leter etter såkalte bugs i en programvare, sier Smidt fornøyd.
Roser Unicus
Nav-stønad har allerede utpekt seg som et hett tema i årets valgkamp. Norske politikere legger ikke skjul på at de har mye å lære av suksesseksemplene.
- Unicus tør å tenke utenfor boksen. Der andre ser begrensninger ser Unicus muligheter. Det er viktig å finne riktig person til riktig arbeidsoppgave. Uten dette forarbeidet vil vi ikke lykkes med å inkludere personer som står utenfor arbeidslivet. Dette eksempelet viser også betydningen av å samarbeide med ulike aktører i arbeidslivet, sier arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) til DN.no.
Høyres stortingsrepresentant Torbjørn Røe Isaksen lar seg også begeistre.
- Selv om mange av de ansatte i Unicus betaler seg 100 prosent selv, er jo dette en sosial entreprenør, sier Røe Isaksen.
- Hovedpoenget for andre virksomheter er at det er mye bedre å utbetale støtten fra det offentlige som lønn til noen som er i jobb enn å bare utbetale det som passiv støtte, mener han.
Fikk diagnosen sent
Asperger Syndrom betegnes som en av de mildeste formene for autisme. Personer med diagnosen kjennetegnes ved at de ofte er detaljorienterte og analytiske. Samtidig kan sosialt samvær / interaksjon oppleves som utfordrende.
Smidt i Unicus fikk ikke diagnosen før under studietiden.
- Før det var jeg bare usosial og sær, forteller 26-åringen.
Selskapets daglige leder Lars Johansson-Kjellerød er med på intervjuet. Uttalelsen får han til å bryte ut i latter.
- Det er jo et av kravene for å bli ansatt i Unicus, ler Johansson-Kjellerød, før han legger spøk til side.
- Vi er en ordinær bedrift som leverer tjenester på markedsmessige betingelser. Samtidig er det mange som definerer oss som en sosial entreprenør. Det sosiale er at vi gir arbeid til personer som har Asperger Syndrom og som normalt har vanskeligheter med å få en ordinær jobb, forklarer Johansson-Kjellerød.
Med diagnosen følger ofte et sterkt interessefelt, som for eksempel data.
- Det at de ansatte har Asperger gir oss et komparativt fortrinn. Våre konsulenter opptager lett detaljer som kanskje ikke andre ser, sier Johansson-Kjellerød.
- Dette er ikke noe blåkors-virksomhet. Kundene forventer at vi leverer. Det vi ser er eksempler på at det finnes personer med kompetanse som ikke får jobb. Dette handler i bunn og grunn om å få folk på en plass hvor de føler de kan fungere, understreker han.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Ny stortingsmelding
Fredag la Regjeringen frem en stortingsmelding om inkluderende arbeidsliv. Tiltakene handler om nettopp å utvikle samarbeidet med næringslivet. I tillegg skal det legges til rette for at flere ideelle organisasjoner kan bli leverandører av arbeidsrettede tiltak.
Røe Isaksen (H) mener det som ble presentert er «for lite for sent».
- Vi har lenge foreslått lønnstilskudd, stimuleringstilskudd og mange andre lignende tiltak. Det er ingen grunn til å vente til august før valget med å legge frem noe sånt, mener Røe Isaksen.
Huitfeldt (AP) hevder på sin det Regjeringen allerede har gjort mye for å inkludere flere i arbeidslivet.
- Det er 340.000 flere sysselsatte idag sammenlignet med i 2005. Viktige reformer som Nav-reformen, pensjonsreformen og jobbstrategien har bidratt til dette, sier hun.
Nordea utvider avtalen
På Unicus kundeportefølje finnes det flere store, internasjonale selskaper. Nordea er den første banken. HR-direktør Stine Fjell kan fortelle om en udelt positiv erf#229.
Smidt og den andre konsulenten som har vært i banken de siste månedene har blant annet avdekket feil i nettbanken. Fra å være et pilotprosjekt, signerer Nordea nå en rammeavtale med Unicus på to år.
- Vi hadde et sterkt behov for å få testet ut deler av nettbanken vår i forbindelse med nye funksjoner. Dette er en nødvendig kostnad ved utviklingen. Unicus hadde et spennende tilbud, og det var stor enighet internt om at vi skulle forsøke Unicus denne gangen, sier Fjell.
Johansson-Kjellerød håper enda flere tør å satse slik Nordea har gjort.
- Kostnadsmessig hadde det ikke vært noe dyrere eller billigere å kjøpe dette fra et annet IT-selskap. Samtidig som du kjøper vår tjeneste, tar du imidlertid et sosialt ansvar, sier han.
Unicus er én av de ti sosiale entreprenørene Ferd-eier Johan H. Andresen støtter. Les mer om bakgrunnen for hans engasjement på DN.no senere denne helgen.
Les også:
- Arbeid er beste medisin
<b>Titusenvis kan miste Nav-stønad neste vår</b>
Høyre vil røske opp i Nav
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.