Torsdag kunne DNB-sjef Rune Bjerke legge frem et resultat for fjorårets siste kvartal som knuser forventningene.
De knallsterke tallene er blant annet er drevet av lite tap på utlån og økte rentemarginer (differansen mellom utlåns- og innlånsrente), viser rapporten.
Bjerke vil torsdag ikke snakke om mulighetene for en rentejustering, til tross for at han erkjenner at banken tapte markedsandeler i 2013.
Da DNB økte sine utlånsrenter på vårparten i fjor, ble det forklart med at myndighetene stiller krav om økt kjernekapitaldekning, altså mer egenkapital bak utlån. Fra fjerde kvartal 2012 har bankens utlånsmarginer økt med 0,24 prosent til 2,42 prosent, viser den nye rapporten.
- Det ingen tvil om at rentemarginene har gått noe opp. At vi har tapt markedsandeler betyr at konkurransen virker, sier DNB-sjefen til DN.no.
- Les også: <b>Knalltall fra DNB</b>
Vil opprettholder nivået
Bjerke legger til at det i fjor var særlig sterk konkurranse fra Statens Pensjonskasse. Den konkurransen vil sannsynligvis ikke bli så hard i år, tror han.
Fremover tar DNB sikte på å øke utlånsveksten, både for privat- og bedriftsmarkedet. Bjerke hevder dette blant annet vil følge av at aktiviteten i boligmarkedet tar seg opp. Samtidig er han tydelig på at han vil sette «lønnsomhet fremfor vekst».
- Vår ambisjon er at vi opprettholder våre volumvektede marginer i snitt, understreker banksjefen overfor DN.no.
- Også opptatt av andre ting
Nordmenn er altfor lojale mot banken sin, uttalte finansminister Siv Jensen (Frp) tidligere denne uken. Ifølge Jensen må kundene bli flinkere til å bytte bank dersom de får tilbud om bedre betingelser andre steder.
Jensen har tidligere advart bankene mot å bruke nye kapitalkrav som unnskyldning for urimelig høye utlånsrenter.
DNB-sjef Bjerke understreker at han er «veldig opptatt av at kundene skal kritisk vurdere bankene».
- Heldigvis er kundene opptatt av pris, men også av andre ting som det å ha tilgang til et døgnåpent kontor, sier han.
- Dere er ikke best på pris i dag?
- Vi står oss i konkurransen. Vi hadde ikke fått 110.000 nye kunder i 2012 hvis vi ikke var konkurransedyktige, svarer Bjerke.
- Når det gjelder konkurransen bankene i mellom i 2014, skal jeg love deg at det er noe du merker du på kroppen hver dag, tilføyer han.
- Har du selv byttet bank noen gang?
- Ja, flere ganger. Jeg har vært kunde av fire banker, svarer Bjerke.
- Jeg har DNB som min bank, men et boliglån ville jeg ikke hatt i DNB fordi det er så mye formaliteter knyttet til en konsernsjefs boliglån, forteller han.
- Les også: Mener høye renter er kundenes ansvar
Mener alle bidrar
Mens kundene må betale høyere renter, varsler storbanken et økt utbytte til aksjonæren, fra 2,10 kroner til 2,70 kroner per aksje.
Bjerke er imidlertid opptatt av å få frem at andelen ligger stabilt 25,09 prosent av resultatet, noe som også er i tråd med bankens kortsiktige utbyttepolitikk.
- Endrede krav til bankene påvirker både eiere, ansatte og kunder. Hvem som påvirkes mest, skal ikke jeg si så mye om nå, annet enn at vi for eksempel har redusert antall ansatte med 1500 på 18 måneder. Det er også slik at aksjonærene i Norge har et utbyttenivå som ligger på 1/3 av det vi ser hos flere av våre svenske konkurrenter, sier Bjerke.
Bygger kjernekapital
DNB har gjennom hele 2013 jobbet med å øke kjernekapitalen for å møte myndighetenes nye bankkrav.
Gjennom året økte storbanken den rene kjernekapitalen med 12,4 milliarder kroner. Frem mot 2016 må denne økes ytterligere med over 40 milliarder kroner, opplyses det i torsdagens rapport.
Tidligere har banken sagt den vil trenge mellom 40 og 60 milliarder kroner i ren kjernekapital.
- Vi ligger ørlite grann foran skjema. Det er det godt å gjøre, særlig med tanke på at tapene i inneværende år har vært lavere enn det som er normalt, sier Bjerke.
- Vi må ligge i intervallet mellom 11 og 14 milliarder kroner i ny kjernekapital årlig, sier han.
Han understreker at banken må fortsette å øke lønnsomheten for å nå målet om en egenkapitalavkastning på over 12 prosent, et mål på hvor bra bankens resultat er i forhold til hvor mye egenkapital den har satt av.
Følg utviklingen i DNB-aksjen her.
Les mer:
<b>Knalltall fra DNB</b>
DNB Markets leverer
Les også:
Mener høye renter er kundenes ansvar
<b>Bankene tjener mye mer på kundene</b>
- Svært urettferdig, svært urettferdig
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.