Hilde Midthjell (52) er kosmetikkdronningen som ble strikkefabrikkeier.
Bak formuen på over en halv milliard kroner ligger det årevis med knallhard jobbing og tøffe forhandlinger.
Idag omtales hun som Norges fremste kvinnelige gründer.
- Hva er dine tre viktigste råd for å lykkes i business?
- For det første må du kvalitetssikre at de produktene og ideene du har er levedyktig sammenliknet med hva som finnes av konkurranse der ute – helst finne noe som er unikt, sier den blide 52-åringen i sommerprat med DN.no.
- Engasjement og gjennomføringsevne
Midthjell har de siste årene snudd opp ned på resultatutviklingen i tradisjonsrike Dale of Norway. Aksjekontrollen i strikkevareprodusenten kjøpte hun i desember 2009. Et par år senere økte hun eierandelen til 80 prosent.
Allerede etter det første året med Midthjell i førersetet kunne strikkeprodusenten levere sorte tall. Da hadde bedriften vært gjennom ni strake år med underskudd.
Ved en tidligere anledning spurte DN Midthjell hva hun hadde gjort for å snu pengestrømmen i bedriften. Svaret hørtes såre enkelt ut: «Vi økte salget og reduserte kostnadene. Formelen er ikke så vanskelig».
I tillegg til å redusere kostnadene har selskapet med Midthjell i spissen lagt stor vekt på å modernisere plaggene.
- Mitt andre råd for å lykkes i business er å lage skikkelige planer på gjennomføring og økonomi, Jeg tror veldig på en kombinasjon av engasjement og gjennomføringsevne kombinert med struktur og økonomisk kontroll. Samt holde det du lover, og oppføre deg ryddig mot alle personer du samarbeider med, sier hun.
- I tillegg må man jobbe hardt og ikke gi opp når alt føles vanskelig, råder Midthjell.
Hoppet av studiene
Det var som medisinstudent at Midthjell valgte å satse alt på gründervirksomhet. Studiene fikk en brå slutt da hun fikk ferten av et gullprodukt på en hudpleiekongress i Finland i 1987. Etter tøffe forhandlinger fikk hun ett års prøvetid av det franske morselskapet, og klarte å overbevise om at hun hadde evnen til å bygge opp et nytt hudpleiemerke fra scratch.
- Hvordan tjente du din første million?
- Med mitt første firma, Dermanor, gjennom salg av produkter i hudpleieserien Decleor. Senere ble det flere serier og Dermanor ble til konsernet Dermagruppen i Skandinavia.
- Hva brukte du pengene på?
- De første årene brukte jeg tilnærmet alt på å reinvestere i utviklingen av selskapet mitt. Det eneste jeg kjøpte til meg selv var en leilighet.
- Reell lykke
I 2007 ga Christian Ringnes en halv milliard kroner for kosmetikk-konsernet Dermagruppen. Firmaet hadde da 170 ansatte og en omsetning på 400 millioner kroner.
Det harde arbeidet hadde gitt avkastning. Ifjor anslo Kapital Midthjells reelle formue til å være 800 millioner kroner. Av kvinnene som tar plass på tidsskriftets liste over Norges 400 rikeste, er hun én av to som har skapt sine egne formuer (norskamerikaneren Turi Josefsen er den andre).
- Hva er den største fordelen med rikdom?
- Den største fordelen er fravær av en del økonomiske bekymringer. Ellers gir ikke rikdom noen reell lykke. Det er knyttet til mer nære, personlige forhold.
Ansvaretmed rikdommen
Midthjell beholdt imidlertid 20 prosent av aksjene i selskapet. Hun ga seg som konsernsjef og planen var å fortsette i driften på deltid, men Midthjell trakk seg helt etter halvannet år. Hun har fortalt DN at tomheten hun følte etter salget av livsverket var tung å bære.
Det var et par år senere hun omsider fant en ny utfordring i Dale of Norway.
- Hva er største ulempen med rikdom?
- Jeg opplever at jeg har et ansvar for å forvalte verdiene på en fornuftig og positiv måte, og det krever også en del innsats. Noen med mye penger opplever at de ikke vet om personer liker deg på grunn av pengene eller den du er, men det har egentlig aldri bekymret meg noe større. Jeg har gode venner fra mange år tilbake som jeg stoler på.
- Bør formuesskatten fjernes?
- Ja, absolutt, sier Midthjell og utdyper:
- Det oppleves ikke riktig at du skal skatte av verdier du allerede har betalt skatt for. Dessuten har formuesskatten en del negative konsekvenser som gjør at nesten alle land har kuttet det ut - selv med sosialdemokratiske regjeringer. Enkelte familier og næringsdrivende sliter med at de må betale formuesskatt på grunn av verdiene de forvalter, fordi de ikke har høy inntekt ellers. Det er dessuten mange formuende personer som har flyttet ut av landet på grunn av denne skatten, som også gjør at de investerer mindre i landet vårt – og gir mindre til frivillige/gode formål her. Formuesskatten burde bare kuttes helt, med en gang.
Les resten av artiklene i denne serien på DN.no:
- Misunnelse er den største driften hos altfor mange
(Bjørn Kjos)
Slik ble Ivar Tollefsen (52) mangemilliardær
(Ivar Tollefsen)
- Det var en fantastisk følelse
(Petter Stordalen)
- Din beste venn kan bli din verste fiende
(Morten Sundstø)
- Risikerer å bli lat og miste sulten
(Idar Harry Vollvik)
<b>- Odd, dette er ikke normalt</b>
(Odd Reitan)
<b>Slik forsvarer sjeføkonom skyhøye meglerlønninger</b>
(Harald Magnus Andreassen)
<b>- Jeg har ikke mye utdannelse å slå i bordet med</b>
(Elina Krantz)
- Suksess kommer ikke uten store tap
(Jens Ulltveit-Moe)
<b>- Ulempene ved å være bemidlet er sterkt overdrevet</b>
(Christian Ringnes)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.