Statens pensjonsfond utland - bedre kjent som Oljefondet - var ved årsskiftet verdt 3.077 milliarder kroner. Til sammenligning ville Oljefondet vært på 3.067 milliarder kroner hvis alt var plassert i obligasjoner, ifølge Finansavisens beregniner.
Til tross for at Finansdepartementet har tatt større risiko i aksjemarkedet med oljemilliardene, har man ikke fått betalt for meravkastning.
Evner ikke å få betalt
- Jeg har hatt rett hele tiden. Fondet tar masse risiko, men evner ikke å få betalt. Merk at dette er resultatene deres over en periode da verdensøkonomien har hatt enorm vekst, sier investor Øystein Stray Spetalen til avisen. Han har lenge vært kritisk til Oljefondets investeringsfilosofi.
- All min erf#229 og børsteori tilsier at Oljefondet drives med alt for høy risiko. Aksjeandelen er for høy, sier Spetalen til Finansavisen.
Spetalen har ingen tro på at det finnes en risikopremie for aksjer, og mener Oljefondet er best tjent med å investere oljemilliardene i sikre obligasjoner.
- Ikke kom og si at jeg ville ha måttet kjøpe obligasjoner i Hellas, Argentina og Portugal. Det holder ikke. Jeg ville selvfølgelig aldri gjort det. Det jeg sier er at en investor som Oljefondet må sky risiko, og kjøpe obligasjoner i trygge land og i store industriselskaper med stabil kontantstrøm, sier han til avisen.
Ser kaotisk fremtid
Finansdepartementet er trygge på at eksponering i aksjer gir økt risiko og dermed også økt avkastning og viser til tidligere tiders børsutvikling. Spetalen er uenig.
- I bakspeilet ser teoretikerne en firefelts motorvei, og dermed tror de at veien foran også vil være en motorvei, og at det bare er å gi gass. Slike teorier har jeg ingen tro på, sier Spetalen til Finansavisen.
Han ser ifølge Finansavisen istedet en nesten kaotisk prosess som er umulig å predikere, og hvor det eneste som er sikkert er at om 30 år vil nesten alle vinnerselskaper være forsvunnet.
- Det er viktig å ikke svartmale bildet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.