- Jeg nekter kategorisk for SECs påstander, sier Fabrice Tourre, Goldman Sachs-direktøren som står i sentrum for bedrageritiltalen som det amerikansek finanstilsynet SEC har tatt ut mot storbanken.
Goldman Sachs har vært historiens mest lønnsomme investeringsbank på Wall Street. De siste ukene har imidlertid banken havnet i et svært så kritisk søkelys etter at det er satt frem påstander om hvordan banken håndterte sine forretninger frem mot finanskrisen høsten 2008.
Banken er blitt siktet for bedrageri og beskyldt for å ha tjent store penger på krisen i det amerikanske boligmarkedet.
Bedrageritiltalt
Tourre og seks andre Goldman Sachs-ansatte stilte i dag til høring i det amerikanske Senatet. Goldman Sachs-representantene måtte svare for hvordan selskapet solgte finansielle produkter basert på boliglån i årene frem mot krisen.
Ifølge SEC-tiltalen skal Goldman Sachs ha solgt en sammensatt obligasjon (CDO) knyttet til subprime boliglån til investorene ACA Management LLC og IKB Deutsche Industriebank AB i begynnelsen av 2007. Meglerhuset skal ha unngått å opplyse at hedgefondet Paulson & Co var med på å plukke ut de underliggende verdipapirene i CDO-en og samtidig tok et eget veddemål mot hele investeringen.
Les også: Siktes for bedrag
Tourre er den eneste Goldman Sachs-ansatte som er nevnt med navn i tiltalen.
Les mer: Henger hele Goldman-skandalen på én mann
- Ingen økonomiske motiv
I høringen benektet Tourre at obligasjonsproduktet, som gikk under navnet Abacus 2007-AC1, var konsturert for å feile.
- Jeg vil forsvare meg mot disse falske beskyldningene i retten, sa Tourre i høringen.
- Jeg fortalte aldri ACA at Paulson ville investere i AC1-transaksjonen eller ville ta en lang posisjon i handelen. Selv om jeg ikke husker eksakt hvilke ord jeg brukte, minnes jeg at jeg informerte ACA om at det var ventet at Paulsons fond ville kjøpe kredittforsikring mot noen av transjene.
Tourre sa også at ACA og IKB var institusjoner med betydelige ressurser og erf#229 i CDO-markedet og at de var to av de viktigste kundene for hans avdeling.
- Goldman Sachs hadde heller ikke noe økonomisk motiv for å konstruere AC1 slik at det feilet, sa Tourre.
Verdiløs deal?
Senator Carl Levin spurte Daniel Sparks, som tidligere var sjef for bankens boliglånsavdeling, om hvorfor banken solgte investeringsprodukter som den selv har karakterisert som verdiløse ("shitty").
- Hva med det faktum at du solgte produktet for hundrevis av millioner etter at folkene dine visste at det var en verdiløs handel?
Plager det deg i det hele tatt? spurte Levin Sparks.
Levin refererte til en epost Sparks fikk i juni 2007 der Thomas Montag, tidligere leder for bankens amerikanske salgsavdeling, karakteriserte et knippe boliglånsrelaterte investeringer som banken forsøkte å selge for "a shitty deal".
- Jeg kan ikke huske å ha solgt produkter for hundrevis av millioner etter det, sa Sparks.
Ifølge Sparks gjaldt karakteristikken hans egen prestasjon og ikke hvordan produktene hadde gjort det.
Ingen veddemål
Toppsjef Lloyd Blankfein slo også knallhardt tilbake mot påstandene om at Goldman Sachs har tjent store penger på kollapsen i det amerikanske boligmarkedet.
- Vi hadde ikke store veddemål mot boligmarkedet og vi veddet definitivt ikke imot våre egne kunder, sa Goldman Sachs-sjef Lloyd Blankfein i sin forberedte innledning i høringen.
Finansdirektør David Vinlar i Goldman Sachs sa at banken tok posisjoner mot boligmarkedet som en forsikring mot bankens eksponering mot det samme markedet.
Alt i alt hevder investeringsbanken at den har tapt 1,2 milliarder dollar på verdipapir knyttet til boliglån da boligmarkedet kollapset i 2007 og 2008.
- For Goldman Sachs hadde det å komme seg gjennom kollapsen i boliglånsmarkedet ingenting å gjøre med å vedde for eller mot noe som helst, sa Vinlar i sitt foreberedte innlegg.
CDS
RMBS-er står for residential mortgage-backed securities . Dette er rett og slett lån med pant i boliger som er pakket sammen i større grupper, og solgt videre til investorer.
Det Goldman Sachs gjorde da Abacus 2007-AC1 ble laget i begynnelsen av 2007 var å lage en konstruksjon som gjorde det mulig å tjene store penger hvis det amerikanske boligmarkedet kollapset.
Kilde: Dagens Næringsliv
Les også:
Obamas ekspert sabler ned finansnæringen
<b>Blokkerer Obamas finansreform</b>
- Vi tjente på boligkrakket
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.