Det internasjonale pengefondet IMF la mandag frem sin vurdering av utviklingen i norsk økonomi. Pnegefondets konklusjon er at Norge har klart seg bra igjennom krisen, blant annet på grunn av en ekspansiv penge- og finanspolitikk. De spesielle tiltakene har bidratt til at tilbakeslaget har vært relativt mildt og at arbeidsledigheten fortsatt er lav sammenlignet med andre land.
Fondet er imidlertid kritisk til budsjettet som regjeringen har foreslått for 2010. IMF mener det er uheldig at flere av de midlertidige krisetiltakene i 2009 blir byttet ut med permanente utgiftsøkninger i 2010. Spesielt vises det til at utgiftene til Folketrygden er store.
Fondet oppfordrer politikerne til å sørge for at bruken av oljepenger vender tilbake til fire prosent av oljefondet størrelse, helst før inneværende stortingsperiode er over.
I neste års budsjett bruker regjeringen 148,5 milliarder oljekroner, mer enn noen gang tidligere.
Oljepengebruken er 44,6 milliarder mer enn en streng tolkning av handlingsregelen sett tilsier. Oljepengebruken øker med 14,6 milliarder kroner fra årets budsjett.
Klart mål
På en pressekonferanse i forbindelse med den foreløpige rapporten fra IMF i Finansdepartementet mandag, sa finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) at han har ambisjon om å følge anbefalingen fra pengefondet.
- Det er mitt klare siktemål at vi skal klare det i løpet av fireårsperioden, svarte Johnsen på spørsmål fra pressen.
I likhet med sin forgjenger Kristin Halvorsen (SV) vil ikke Johnsen komme med noen konkrete kuttforslag. Han opplyste imdilertid at han allerede har begynt å forberede de tre regjeringspartiene på budsjettarbeidet for 2011.
- Jeg har ikke sagt at det blir lett. Det er viktig å ha et klart siktemål om at vi skal klare det i denne perioden, men det blir ikke lett, konstaterte finansministeren.
Forbehold
Samtidig understreket han at målet forutsetter at det ikke skjer nye tilbakeslag i internasjonal økonomi.
- Som for eksempel at flere land bestemmer seg for en brå innstramming i sine budsjetter for å få ned sine underskudd. Og også for å få gjeldsbelastningen som mange land har fått med å øke budsjettinnsatsen for å bekjmpe virkningene av finanskrisen, sa Johnsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.