- Det føles veldig godt på vegne av næringen, og på vegne av de personene som har jobbet hardt for denne saken, sier Marianne Lie til DN.no umiddelbart etter domsavsigelsen.

Lie var leder av Rederiforbundet da daværende finansminister Kristin Halvorsen overraskende annonserte at den avviklet rederiskattlovgivningen fra 1996, og innførte en overgangsordningen som ville pålegge en rekke norske rederien en skatteregning på 21 milliarder kroner.

Måtte gå
Rederiforbundet med Lie i spissen hadde jobbet hardt i kulissene for at skipsfartsnæringen skulle slippe skatteregningen. Kort tid etter måtte hun slutte som leder av Rederiforbundet, og mange mente hun ble presset ut nettopp fordi hun valgte å tone såpass tydelig flagg i saken.

- Jeg mente lovgivningen fra 1996 var solid, og at det var opp til rederiene å velge når de ville tre ut av ordningen. Det var veldig tøft å ha regjeringen som motstander. Men jeg holdt fast på det jeg trodde på, minnes Lie.

Selv om seieren kom med knappest mulig margin, ser ikke Lie det som noen grunn til å henge med hodet.

- Det var et «close race», men det holder med flertall i Høyesterett i plenum, sier Lie.

Tre tok støyten
Saken havnet i Høyesterett etter at rederiene BW Gas, Bergshav og Farstad Shipping valgte å gå til rettssak over ligningen for 2007 der de ble pålagt å betale den første tidelen av den nypålagte skatteregningen.

Den tidligere rederiforbundssjefen mener det er viktig å gi de tre ros for at de tok belastningen med å ta opp kampen.

- Det er de som har tatt kostnaden, bemerker hun.

- Ser du dagens domsavsigelse som en seier for deg?

- Jeg tolker det som en bekreftelse på at det vi arbeidet med var riktig. Jeg gleder meg på vegne av alle som har jobbet for dette.

- Kommer du til feire dette med champagne i kveld?

- Ja. Jeg skal drikke champagne, smiler Lie.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.