- «Jeg var fullstendig knust. Jeg fikk ikke sove. Jeg var rammet av angstanfall. Jeg slet med å ta beslutninger og jeg tenkte ikke klart», sier Alexander Vik selv om valutahandlene som gikk fullstendig galt.
Viks personlige trader hadde fått lov til å gjøre valutahandler for inntil 35 millioner dollar. I oktober 2008 var Vik i realiteten eksponert for 800 millioner dollar gjennom sammensatte og kompliserte produkter. Produktene var så kompliserte at selv ikke ansatte i Deutsche Bank, som var hyret inn for å kontrollere handlene, forsto alvoret, skriver Dagens Næringsliv.
Mener Vik ble rundlurt
I går møttes 13 advokater i rettssal 15 ved High Court of Justice i London. Syv av dem er Viks, og de skal de neste 12 ukene forsøke å overbevise dommeren om at Vik ble rundlurt av sin egen trader, at Deutsche Bank sviktet monumentalt i sin kontroll og deretter urettmessig tok penger og aksjer fra Viks konti.
Les hvordan dette kunne skje i DN Lørdag.
Vik saksøker Deutsche bank for 46 milliarder kroner. Deutsche Bank mener på sin side at det er Vik som skylder dem penger.
DN lyktes fredag ikke i å få kommentarer fra verken Deutsche Bank eller Viks advokater.
Står bak tidenes opptur
Vik er selv ingen novise innen finans. Han startet karrieren hos Lehman Brothers i New York, før han etablerte et eiendomsselskap og gjorde vellykkede eiendomsinvesteringer på åttitallet. Sammen med broren skapte han selskapet Xcelera. Selskapets markedsverdi steg fra 616.000 dollar til 11,7 milliarder dollar i mars 2000. I USA er det den største verdiøkningen iløpet av ett år som noen gang er sett for et børsnotert selskap. Verdiøkningen var på hele 74.000 prosent, og Vik var på papiret en gang Norges rikeste.
Brødrene Vik solgte unna aksjer 250 millioner dollar før boblen sprakk.
Flere runder
Vik har også tidligere saksøkt Deutsche Bank, og banken har saksøkt ham.
Les mer: Alexander Vik saksøker Deutsche Bank for milliarder