Det var 15. september 2008. Lehman Brothers hadde kollapset, og over natten var livet snudd på hodet for mange. Hedgefondforvalteren Hugh Hendry skjønte at noe historisk var i ferd å med å skje.
- Jeg kommer aldri til å glemme ansiktene den dagen, sier Hendry til Dagens Næringsliv.
Les også:
Nye køer utenfor Northern Rock
Hendry er blant en gruppe mennesker som har fått skylden for den finansielle krisen som nå har blitt en global økonomisk krise.
- De var helt fortvilet
Hendry flytter penger. Det kan være norske kroner, mais, en obskur søramerikansk aksje eller salg av en aksje han egentlig ikke eier, såkalt shorting. Hendrys jobb er å tjene penger for sine kunder. Ingenting annet teller.
Det var 15. september 2008 Hendry skjønte at noe historisk var i ferd med å skje. Han kjørte sønnen sin til den eksklusive gutteskolen Wetherby, en skole hvor begge de engelske prinsene Harry og William har gått. Utenfor skolen var det nærmest panikk.
- Mødre så på meg. De var helt fortvilet. De innså at de måtte skifte livsstil. De hadde satset alt på et liv med dyr leilighet i London, flotte biler og et feriested i Sør-Frankrike. Og en dyr privatskole for barna. Nå var det over. Familiene hadde bygget sitt liv på en fortsatt stri strøm av bonuspenger, sier Hendry.
Pessimistens belønning
Hendry var imidlertid ikke i dårlig humør den dagen. I mange år hadde Hendry vært kjent som en av hedgefondverdenens største pessimister.
- Jeg var i storform. Vi tjente 14 prosent den dagen på et veddemål om at de korte rentene i USA ville falle. Tidligere hadde markedet trodd at Fed ville heve rentene frem til juni 2009, sier han til DN.
Utradisjonell pengepolitikk
Etter Lehman Brothers-kollapsen strammet aksjemarkeder og rentemarkeder seg til. Sentralbanker måtte pumpe hundrevis av milliarder av dollar inn i det finansielle systemet for å opprettholde likviditeten. Men ennå hadde ikke konsekvensene for alvor nådd realøkonomien.
Etter måneder med finanskrise er regningen blitt høy. Banker er nasjonalisert i stor stil i både USA og Storbritannia, renten er kuttet til historiske bunnivå og myndighetene i både USA og Storbritannia har bestemt seg for å starte med utradisjonell pengepolitikk for å løfte økonomien ut av krisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.