En tydelig opphisset Gaddafi sa i en TV-sendt tale tirsdag kveld at han ikke vil gå av eller forlate landet.

– Jeg vil bli i Libya og dø her som martyr. Jeg er en revolusjonsleder og ikke en president som kan forlate sin post, sa han.

– Dette er mitt land, mitt land, ropte han videre.

Med vekselvis knyttet neve og harmdirrende finger langet han ut mot andre ledere i den arabiske verden og kalte dem svikere. Han sa også at undergravende krefter forsøker å ødelegge Libya og ham selv.

– Jeg er en beduinkriger som har brakt storhet og ære til Libya, sa Gaddafi, som var kledd i en brun kappe, turban og skjerf.

– Libya vil lede hele verden, Nord-Afrika ... ingen kan stoppe denne historiske marsjen.

Gaddafi sa videre at «Libya har stått imot USA og Storbritannia før».

– Vi vil aldri overgi oss, jeg vil kjempe til siste blodsdråpe.

Ungdommens skyld
Gaddafi la skylden for de voldelige opptøyene som har rammet landet den siste uken på ungdommen, som han mener kopierer hendelser i andre arabiske land.

– De er ikke ekte libyere, men villedet av utenlandske krefter. De er gjenger, rotter og leiesoldater som ikke representerer det libyske folk.

Gaddafi sa videre at demonstrantene ønsker å gjøre Libya til en islamistisk stat, «et nytt Afghanistan», og at de etter libysk lov fortjener dødsstraff.

– Ønsker dere at USA skal okkupere dere, slik de gjorde det i Afghanistan og Irak? spurte han.

Vil knuse demonstrantene
Gaddafi understreket i sin godt over timelange tale at han ikke har brukt makt mot demonstrantene ennå. Påstanden står i sterk kontrast til meldinger fra menneskerettsorganisasjoner og andre observatører. Human Rights Watch sa tirsdag at minst 62 mennesker ble drept i Tripoli mandag kveld og natt til tirsdag. Den arabiske TV-kanalen Al Arabiya melder at 1.400 mennesker er savnet etter skytingen i Tripoli og andre byer.

Gaddafi skal ha fått fraktet inn leiesoldater med lastebiler og helikoptre, og de skal ha skutt direkte mot demonstranter i byen, ifølge The New York Times og nyhetsbyrået AFP.

Soldater som har sluttet seg til demonstrantene, sa tirsdag kveld til flere medier at de østlige delene av Libya nå er utenfor Gaddafis kontroll.

– Folket og hæren står hånd i hånd her, sier den tidligere hærmajoren Hany Saad Marjaa til Reuters i byen Tobruk.

Vender Gaddafi ryggen
Flere libyske ambassadører har de siste dagene vendt ryggen til Gadaffi.

Ambassadør Ali al-Essawi, utstasjonert i India, har hoppet av som følge av volden mot de regimekritiske demonstrantene, det samme har Libyas ambassadør i USA, Ali Aujali.

Den libyske ambassaden i Malaysia kom tirsdag med en uttalelse der den fordømmer Gaddafi for den «barbariske, kriminelle massakren og den totale elimineringen av uskyldige sivile». Også Libyas ambassade i Australia skal ha kuttet båndene til Gaddafi.

Tirsdag ble det meldt at et libysk skip som trolig har flere soldater som har hoppet av fra den libyske hæren om bord, er på vei til Malta.

Ambassadør al-Essawi sier at Gaddafi har brukt afrikanske leiesoldater for å slå ned demonstrasjonene. Han ber FN om å gripe inn for å stanse nedslaktingen av demonstranter.

Krever gransking
FNs høykommissær for menneskerettigheter Navi Pillay mener Libyas angrep på egen befolkning kan være en forbrytelse mot menneskeheten. Hun ber om en internasjonal gransking av hendelsene.

I talen Gaddafi holdt tirsdag, framholdt han at det er folket som har makten.

– Jeg ga fra meg makten til det libyske folk i 1977. Jeg har ingen makt. Det er libyerne som bestemmer, sa han.

– Det er forskjell på fredelige demonstrasjoner og væpnet opprør, la han til.

Gaddafi oppfordret også alle sine tilhengere til å gå ut i gatene onsdag og demonstrere til støtte for ham.

Les også: Gaddafi: - Jeg er fortsatt i Libya (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.