Det er mange som følger med på hva vi gjør om dagen - og om natten. Hvert andre år dobles mengden data i verden, og svært mye av dette handler om deg og meg - hva vi gjør, hva vi liker, hvor vi er og ikke minst, hvem vi er sammen med og kommuniserer med. Facebook og Google er kjent som de store innsamlerne, men de er bare toppen av isfjellet.
Større enn Facebook
Under overflaten lurer store fisker, og en av dem hevder selv å være større enn både Facebook og Google på mobil. Det er ikke så rart om du aldri har hørt om Flurry, for det hadde heller ikke en mobilforsker vi nylig snakket med. De følger med på lasset når du laster ned apper, og de vet mye om deg. Flurry oppgir selv at de henter inn 2,8 milliarder rapporter om bruk av apper, hver dag. De følger med på lasset når folk laster ned en av 300.000 apper, og er mestere i å sy sammen informasjonen fra alle disse kildene til rike profiler av brukerne.
Massiv «ikke-overvåking»
Da overvåkingen av norsk venstreside sto på som verst på 1970-tallet hadde folk som Jon Michelet personer etter seg som lyttet på samtalene hans og sjekket hvor han beveget seg. Det var ingen behagelig opplevelse, forteller Michelet. Han fant 140 sider detaljer om livet sitt i mappen sin hos Overvåkingspolitiet.
Dagens overvåking er annerledes.
Ingen mennsker lytter, men maskinene skriver ned mye mer enn et menneske noen gang kan gjøre. Vi registreres når vi surfer på internett, av appene på mobilen, av mobilselskapet, av bomringer, betalingsautomater og bonuskort. Nye teknologier kan gjøre det mulig å kjenne oss igjen når vi går inn i en butikk. Det er vanskelig å si hvor utvikllingen vil gå.
Det kommende datalagringsdirektivet kan medføre at din posisjon lageres hvert andre minutt, hele døgnet. Men siden ingen mennesker ser på alt som samles inn, mener Høyre og Arbeiderpartiet for at dette ikke er overvåking.
Det er noe annet enn før - og det favner om hele befolkningen.
Les også: Du vil bli overvåket – hvert andre minutt
Spredd informasjon
Hvor mange er det som overvåker oss, hvem er de og hva vet de?
Undertegnede fant 22 apper på egen mobil som sender informasjon om meg til ulike reklamenttverk som jeg aldri hadde hørt om.
- Låvedøra lukkes opp – du vet ikke hva de bruker av det, sier fagdirektør for teknologi i Datatilsynet, Atle Årnes.
Apper som Angry Birds forteller deg typisk hva de selv gjør med dataene dine, men de sier ikke hvem de deler den med, og tar gjerne ikke ansvaret for hva som partnerne gjør med opplysningene.
- Hvis de ikke informerer må du ta utgangspunkt i at de lagerer alt og ikke sletter det, sier Årnes.
Sjekk din mappe
Utviklingen har gått fortere enn noen kan få oversikt over. Derfor kan det være på tide å ta noe av kontrollen tilbake. I månedene som kommer vil DN.no kartlegge hva slags informasjon som lagres om oss på ulike tjenester. Dette er et stort arbeid, og vi trenger hjelp for å få best mulig oversikt. Hvem samler inn våre kontakter? Hvem vet hvor vi er, hva vi har sagt, skrevet og hva vi liker?
DN.no inviterer nå til dugnad for å finne ut hva disse og andre selskeper vet om oss. Som borger i EU har du rett på innsyn, men bare i egne data. Vi ønsker hjelp til å kartlegge hvem som lagrer hva slags informasjon, og hvor lenge.
Dette ønsker vi å vite:
Som borger i EU har man rett til å se hva som er lagret på en selv. Vi jobber for å få ut dette fra egne journalister, men trenger mer bredde.
Vi ønsker at flest mulig skal hjelpe oss med egne innsynsbegjøringer om de tjenestene de bruker, eller steder man vet at man er registrert. Se vår egen rapportside for hvordan du går frem.
Hvis du ønsker å bidra, les mer her: Slik kan du bidra til #mappami
Hvis du ønsker å bidra, les mer her: Slik kan du bidra til #mappami
Send melding til epost: jonas.bakken@dn.no / Twitter:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.