I Libya har opprørerne hatt stor fremgang i kjølvannet av de alliertes bombing. Opprørerne hevder å nå ha tatt kontrollen over Sirte, som er hjembyen til Muammar Gaddafi. En Reuters-reporter i byen sier dog at det ikke er noen indikasjoner på at byen er under opprørernes kontroll. Opprørerne hevdet i går kveld at de også har tatt kontrollen over det meste av byen Misrata, skriver nyhetsbyrået TDN Finans.
De seneste dagene har opprørerne tatt kontroll over en rekke byer, herunder Ras Lanuf, Uqayla og Brega, som alle ligger langs Libyas middelhavskyst.
Opprørerne skal nå ha kontroll på oljefelt som produserer mellom 100.000 og 130.000 fat olje daglig. Oljeeksport vil kunne starte innen en uke, ifølge en representant for opprørerne.
- Vi kan med letthet øke produksjonen til 300.000 fat daglig, sier Ali Tarhouni, som er opprørernes sjef for økonomi, finans og olje, på en pressekonferanse i Benghazi søndag ifølge NTB.
Opprørere i Libya vil eksportere olje
- Overraskende vellykket opprør
Han sa videre at opprørernes regjering har inngått en oljekontrakt med Qatar, som vil plassere den libyske råoljen på markedet.
- Vi kontaktet oljeselskapet i Qatar og er takknemlige for at de sa ja til å ta all den olje vi ønsker å eksportere og selge den for oss, sa Tarhouni.
Qatar kunne ikke umiddelbart bekrefte opplysningene.
Oljeekspertene tar derimot opprørernes påstand med en klype salt.
- Med tanke på den overraskende vellykkede opprøret i Libya er utsiktene for at libysk olje skal komme tilbake til markedet snarere før enn senere bedret seg. Men opprørernes uttalelser om at eksporten vil tas opp igjen innen en uke høres veldig optimistisk. Denne utviklingen burde likevel ha en effekt på tilbudsrisiko-premien for råolje, skriver råvarestrateg Filip Petersson i SEBs morgenrapport.
Oljeprisen faller tilbake 0,51 dollar fatet til 115,08 dollar mandag.
- Jemen er en tikkende bombe
President Ali Abdullah Saleh i Jemen vil ikke gi noen flere innrømmelser til sine motstandere og varsler at landet kan stå foran en borgerkrig. Det skriver Bloomberg News søndag kveld som viser til et intervju med fjernsynskanalen Al Arabiya.
- Jemen er en tikkende bombe. Alle vil ta parti med sin stamme og vi vil ende opp med en destruktiv borgerkrig, sa Saleh ifølge nyhetsbyrået TDN Finans.
Saleh tilbød seg i forrige uke å gå av som president innen utgangen av året, men har nå trukket tilbake forslaget. Da protestene i landet først brøt ut tilbød Saleh seg om å gå av når hans term utgår i 2013.
Lederen for Jemen sin 1. armerte divisjon Ali Mohsen Ahmar, sa i en tale fremført av en talsperson lørdag, at Saleh bør respektere folkets krav og trekke seg fredelig fra presidentvervet. Al-Ahmar varslet at han vil støtte ”den fredelige ungdomsrevolusjonen” ”koste hva det koste vil”.
DNO har en stor andel av sin oljeproduksjon i landet, men selskapet har ikke hatt problemer i forbindelse med urolighetene.
- Våre operasjoner er ikke påvirket av urolighetene, men alle utlendinger som arbeider i DNO forlot Jemen i forrige uke i nært samarbeid med vestlige ambassader, uttalte DNOs informasjonssjef Tom Bratlie i forrige uke.
DNO-aksjen er nær undret mandag.
Opprørerne mister grepet
I Bahrain sliter den sjiamuslimske opposisjonen med å holde protestene oppe, etter at myndighetene har slått kraftig ned på demonstrantene med god hjelp fra sikkerhetsstyrker fra andre gulfland.
Bahrains største opposisjonsparti har moderert sine krav i et forsøk på å åpne en dialog med landets myndigheter, skriver Financial Times mandag. Det oppfattes som et svakhetstegn. Partiet som før krevde demokrati og regjeringens avgang, har nå moderert seg til å kreve direkte dialog mellom partene samt frigivelse av noen politiske fanger.
Endringen kommer bare to uker etter at regjeringen iverksatte en forfølgelse av de hovedsakelig sjia-dominerte demonstrasjonene for demokrati, som har preget landet siden midten av februar.
Syrisk president lover bedring
I Syria har myndighetene sendt flere militærtropper ut i gatene etter åtte dager med protester.
En syrisk talsmann bekrefter at 12 personer ble drept i helgen etter uro i havnebyen Latakia. Det skal være både demonstranter og personer i sikkerhetsstyrkene blant de døde.
I byen Deraa, der demonstrasjonene først begynte, skal flere personer være drept. Byen er en bastion for stammene som tilhører Syrias sunnimuslimske majoritet
Amnesty anslo fredag at minst 55 personer har mistet livet i Deraa så langt som følge av uroen.
President Bashar al-Assad har frigitt hundrevis av fanger og i forrige uke lovet han offentlig å gi det syriske folk mer frihet og høyere inntekter for statsansatte. Myndighetene har også lovet å oppheve den forhatte unntakstilstanden.
Syria har vært i sammenhengende unntakstilstand siden Baath-partiet kom til makten i et militærkupp i 1963.
Forkl#229en til at unntakstilstanden ble innført er offisielt at landet befinner seg i en krigstilstand med Israel og vedvarende press fra Libanon, Irak og Jordan. I praksis derimot bidrar unntakstilstanden til å begrense vanlige folks konstitusjonelle rettigheter.
Les også: - Eksplosiv uke
Lover reformer i Jordan
I nabolandet Jordan har kong Abdullah II snakket varmt om nasjonalt samhold og reformer etter at demonstranter på fredag hadde blodige sammenstøt med sikkerhetsstyrker. Ifølge landets eget sikkerhetsdirektorat ble minst 62 demonstranter og 58 sikkerhetsfolk skadet i sammenstøtene.
- Hva som betyr noe for oss nå er at vårt nasjonale samhold ikke må undermineres, uttalte kongen søndag.
- Vi fortsetter helhjertet med den politiske reformprosessen og vi har ingenting å frykte, sa han ifølge CNN.
Les også:
Jemens utenriksminister håper på maktskifte lørdag
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.