- Alle kreftsyke opplever sykdommen forskjellig, men for meg føltes det viktig og riktig å være i jobb gjennom hele prosessen. Jeg fikk noe annet å tenke på, sier Karoline Engjaberg til DN.no.
For ett år siden oppdaget hun en kul i brystet.
- Jeg tenkte først at det sannsynligvis var en ufarlig lymfeknute og dro til legen. Da jeg fikk beskjed om at det var brystkreft, kom det som et sjokk. Jeg var jo så ung og hadde alltid vært frisk og rask! Men den psykiske knekken kom aldri. Det hjalp å få høre at prognosen for å overleve var på hele 95 prosent. Allerede før prøvesvaret dukket opp ga jeg beskjed til sjefen min om at jeg kunne få en dårlig nyhet som ville påvirke jobbhverdagen. Og fra dag én bestemte jeg meg for å være helt åpen om at jeg hadde kreft og skulle gjennom en omfattende prosess. Dét har jeg aldri angret på, forteller 35-åringen.
Konsulenten i KPMG fikk full støtte helt fra starten av.
- Jeg har vært igjennom et tøft år med to operasjoner og cellegiftbehandling, men i samråd med sjefen min har jeg jobbet i 20 prosent stilling gjennom hele perioden. Jeg har fått bidra i kundeprosjektet jeg var engasjert i da jeg fikk diagnosen og jobber med dette fortsatt. Neste uke skal jeg trappe opp til fulltidsjobb igjen, sier Karoline Engjaberg.
- Kan ikke presse meg
Karoline elsker jobben sin, og hun var et av talentene KPMG ville satse på. Nå er hun innforstått med at det vil ta lenger tid å klatre i systemet. Det er helt ok for henne.
- Heldigvis er de fortsatt interessert i å satse på meg, men både arbeidsgiveren min og jeg skjønner at det ikke er snakk om noe opprykk akkurat nå. Selv om jeg skal tilbake i full jobb, er jeg fortsatt i restitusjonsfasen. Kroppen min er svekket etter cellegiftkuren, og selv om den blir stadig sterkere nytter det ikke å presse seg. Jeg har fremdeles mye å bearbeide, og vet at jeg må være tålmodig, sier hun.
Hun roser arbeidsgiveren sin, kunder og prosjektleder for at de ga henne fleksibilitet og muligheten til å stå i jobb gjennom hele den tøffe perioden.
- Jeg var så redd for å bli en byrde, siden jeg alltid har vært vant til å jobbe hardt og levere. Men alle har håndtert situasjonen min på en fantastisk måte, og jeg tror det har hjulpet at jeg har valgt å være åpen om sykdommen hele veien. I perioder har jeg vært fryktelig sliten og hatt store humørsvingninger. Da er det godt å vite at de rundt meg vet hvorfor.
- Må tenke dag til dag og uke til uke
Partner Jan-Erik Martinsen i KPMG Advisory er Karolines sjef, og han forteller at de la opp en struktur sammen med Karoline for at hun kunne jobbe så mye som hun orket.
- Det var en utfordring at vi ikke hadde erf#229 med så alvorlig sykdom tidligere - trodde vi. Men så viste det seg at vi hadde andre ansatte i eget hus med kreft, og vi brukte tid og gjorde research på å finne ut hva som skulle skje gjennom sykdomsprosessen. Selvfølgelig er alle tilfeller individuelle, noen velger å være åpen om sykdommen, andre vil holde det for seg selv. Det er lettere når vi er klar over situasjonen, da er det enklere å legge opp en plan, selv om mye kan endre seg underveis. I en slik situasjon må man tenke kortsiktig og være fleksibel. Du må tenke dag til dag og uke til uke, sier Martinsen til DN.no.
Han var klar på én ting:
Karoline skulle ikke jobbe så mye at det gikk ut over kvaliteten på arbeidet. Da måtte hun trappe ned. Etterhvert fant de ut at det gikk greit for henne å jobbe 20 prosent. Noen uker følte hun seg i fin form og jobbet mer, andre uker trengte hun litt ekstra fri.
- Vi har lært mye av erf#229en med Karoline, ikke minst har vi lært at det ikke er farlig å jobbe selv om man er kreftsyk. Nå er Karoline litt spesiell, hun kan drive seg selv hardt, og av og til måtte vi holde henne litt tilbake. Men vi er klar over at kreftsykdom er veldig individuelt, så det nytter ikke å generalisere. Uansett står vi nå bedre rustet neste gang dette skjer, for kreft er ingen uvanlig sykdom. Alle kjenner jo noen som har hatt kreft, sier Jan-Erik Martinsen.
- Stor livskrise for mange
Forsker Simen Markussen ved Frischsenteret understreker at det å få kreft er en stor livskrise for mange og at alle må finne sin måte å takle sykdommen på. Ikke alle kan jobbe.
- Men vi vet at mange setter pris på å jobbe litt mellom behandlingene for å få nye impulser, tenke fremover og unngå at kreftsykdommen tar alt fokus, sier han.
Han tror imidlertid mange arbeidsgivere er redde for å foreslå for kreftsyke arbeidstakere at de kan fortsette i jobb:
- Kreft er fortsatt tabubelagt, og arbeidsgivere ønsker ikke å presse noen - derfor kan de fort blir litt for defensive. Men det er jo trist hvis kreftsyke når de blir friske ender opp med å bli uføre og havner utenfor arbeidslivet, sier Markussen.
Her er arbeidslivsforskerens fire råd til hvordan arbeidsgivere bør håndtere kreftsyke arbeidstakere:
1) Legg til rette for at han/hun får delta på all behandling som er nødvendig, også oppfølgingen i etterkant.
2) Legg til rette for gradert sykmelding. I perioder kan det også være behov for å bli avlastet for enkelte arbeidsoppgaver.
3) Vær oppmerksom på at kreftpasienters form kan gå i kraftige bølger - og akseptér dette. Få det gjerne inn i en arbeidsavtale. En uke kan han/hun være i kjempeform, en annen uke er det umulig å gå på jobb.
4) La den ansatte beholde jobben selv om behandlingsopplegget tar mer enn ett år. Gi uttrykk for at han/hun alltid er velkommen tilbake i stillingen, selv om vedkommende må være fraværende i lange perioder. Det er en stor ekstrabelastning å miste jobben på toppen av at man opplever å bli alvorlig syk.
Les også: Kreftsyke har godt av å trene
Slik inspirerer du de ansatte til å yte "det lille ekstra"
- Sto opp midt på natten for å jobbe - det var som en rus (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.