- Situasjonen for grekerne er prekær, skriver makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken i sin morgenrapport.

Det er nå fare for at kredittvurderingsbyrået Moody’s følger sine konkurrenter S&P og Fitch med å nedgradere den greske gjelden til under A-nivå. Hellas er fra før av på Moody’s watch list.

Dette vil ha en betydelig negativ effekt for Hellas’ finansiering.

- Den første grunnen er åpenbar: Greske statsrenter vil stige, hvilket vil gjøre det enda dyrere for grekerne å låne ute i markedet.

- Den andre grunnen er mer subtil: I det siste har greske banker i stor skala lånt av den europeiske sentralbanken ved å stille greske statsobligasjoner som pant. Disse pengene har så blitt brukt til å kjøpe flere greske statsobligasjoner. På denne måten har den greske stat skaffet seg finansiering som den ellers nok ikke hadde klart i samme skala—en slags indirekte Hellas-støtte fra ESB.

Vil kunne tørke opp
Syed tror ikke at de greske bankenes motiv er rent profittorientert, ettersom de høye obligasjonsrentene neppe oppveier den betydelige misligholdsrisikoen.

- Denne finansieringskilden vil kunne tørke opp hvis Moody’s nedgraderer, kombinert med at ESB reverserer de midlertidige pantekravlettelsene mot slutten av året. Vi forstår derfor frustrasjonentil et østerriksk sentralbankmedlem når han uttaler at ”the fate of Greece...depends on the judgement of one rating agency”, mener Syed.

Han tror imidlertid at det er mindre sannsynlig at Moody’s nedgraderer etter gårsdagens tiltaksannonsering.

- I verste fall tror vi en slik eventuell nedgradering vil utsettes. Dette blir understøttet av Moody’s sine positive reaksjon på den greske annonseringen. Også IMF har vist positive reaksjoner, skriver makroøkonomen.

Trenger penger akutt
Syed peker på at Hellas sliter med et obligasjonslånforfall i april og mai på 22 milliarder euro, i tillegg til at det forfaller lån på totalt 53 milliarder euro i løpet av året.

Onsdag offentliggjorde Hellas en tiltaksplan på 4,8 milliarder euro, eller rundt to prosent av brutto nasjonalprodukt.

Les også: Nye krisetiltak i Hellas

Halvparten skal tas ved kostnadskutt, mens den andre halvparten skal komme gjennom økte inntekter

- Noe av disse pengene kan hentes med tiltak som i går ble annonsert, men langt fra alt. Derfor er Hellas avhengig av å få lånt nye penger, kall det gjerne en gjeldsspiral, skriver Syed.

Makroøkonomen mener at det sårbare er hvilken rente lånene gis til.

- Det er det markedet som styrer, skriver han.

Såre dyrt
Markedsrentene har falt noe de siste fire dagene, men fortsatt ligger de greske statsrentene rundt tre prosentpoeng over de tyske.

- Å låne ute i markedet kan derfor bli såre dyrt. Grekerne trenger lånehjelp på andre måter, til bedre betingelser. Det vil de ikke få fra markedet.

Eneste aktuelle alternativ er da EU og IMF.

- Vi fortsetter å mene at IMF vil være den beste løsningen fordi de har høy troverdighet omkring det å pålegge disiplin. Om støtten i stedet skulle komme fra andre EU-land, er risikoen stadig til stede for at jobben bare blir halvgjort. I så fall tror vi IMF vil måtte komme på banen senere, og da med enda strengere tiltak enn det som trengs i dag, skriver Syed, og legger til:

- Vi vil derfor følge nøye med i hvilken form en redningsaksjon vil få. En redningsaksjon kommer det nok, men formen er altså viktig.

Fredag skal den greske statsministeren George Papandreou møte den tyske forbundskansleren Angela Merckel i Berlin, før han drar videre til Paris for å møte den franske statsministeren Nicolas Sarkozy.

Papandreou har imidlertid sagt at han også forberedt på å gå til IMF for å låne penger dersom landets europeiske naboer ikke er villige til å trå til.

Les også:

Hellas må be om penger

EU ber om nye tiltak i Hellas

- Ingen europeiske skattebetalere vil rette opp gresk vanstyre

Grekere støtter kriseplan (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.