Stig Svartor hos Terra Eiendomsmegling på Lillehammer har i årevis solgt hytter i populære områder som Sjusjøen, Hafjell og Kvitfjell. Han tror det kan bli mange hytter til salgs dersom dommen fra Strasbourg blir stående, skriver Dagens Næringsliv.

– Blir dette stående vil det være et stort nederlag for tomtefesterne. Så lenge Norge består av et stort antall festetomter vil det få stor betydning, sier Svartor til DN.

- Vil bli for kostbare
Mens de fleste hyttene på Kvitfjell står på eiet tomt, er hyttene i Hafjell og på Sjusjøen stort sett oppført på festetomt.

Dersom grunneierne får mulighet til å øke festeavgiften til fem prosent av markedsprisen, slik Tomtefesterforbundet frykter, vil en tomt med en markedsverdi på en million kroner få en festeavgift på 50.000 kroner i året.

– Da blir det mange hytter for salg tror jeg. Det er allerede mange hytter som brukes lite og som da vil bli for kostbare på drifte, sier Svartor til Dagens Næringsliv.

- Folk vil holde seg unna
Dommen i Strasbourg kan gi opp imot 350.000 tomtefestere i Norge avgiftssmekk, skriver Dagbladet. Ifølge tomtefesteekspert Arild Ruus Simensen er rundt 60 prosent av disse hytter, mens de siste 40 prosentene er privatboliger.

Eiendomsmegler Nils Nordvik i Nordvik & Partners mener det er helt klart at eiendom som står på festet tomt der kontrakten er på vei til å gå ut, vil falle i verdi. Nordvik viser blant annet til hytter ved kysten der tomteprisene har steget kraftig de siste årene.

Daglig leder Miquel Vivot Sørholt i Privatmegleren mener dommen vil bremse markedet.

- Dette blir advokatmat, og det blir usikkerhet i markedet. Folk vil holde seg unna å kjøpe hus og hytter på festet grunn nå, i alle fall der leieavtalen er kort eller på vei til å gå ut, sier Sørholt til Dagbladet.

Frykter boligkrakk

Leder i Tomtefesterforbundet Olaf Solberg Hansen påpeker overfor Dagens Næringsliv at en festeavgift opp mot fem prosent av markedsverdi vil få store økonomiske konsekvenser for de som sitter på festet tomt.

– Har du en tomt i Bærum eller Asker, der verdien på tomten er fire-fem millioner kroner vil det blir en festeavgift på 200.000 kroner i året.

Nestleder i forbundet, Grethe Lingum Gjertsen, er opprørt, og frykter i ytterste konsekvens et boligkrakk som følge av dommen.

– Vi snakker her om mennesker som har lån og har betalt markedspris for boligen. Når de nå kan oppleve at kostnadene på festeavgiftene går dramatisk opp, kan de bli tvunget til å selge. Eiendommen blir mindre attraktive, og prisene kan gå ned samtidig som de ikke klarer kostnadene, sier Gjertsen til Dagens Næringsliv.

Ifølge Norges Eiendomsmeglerforbund hersker det nå full forvirring om hvilke konsekvenser dommen vil få. Tomtefesteforbundet sier regjeringen må anke dommen.

Les også: - Strasbourg-dommen et sjokk for tomtefesteren

<b>Her er hyttene som selger </b>


- Folk har urealistiske forventninger


<b>- Boligen gjør deg aldri mer rik</b> (2010)
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.