Aktiviteten i norsk økonomi tok seg markert opp i andre kvartal, men norske økonomer faller ikke av stolen av den grunn. Ifølge Statistisk sentralbyrå vokste den norske fastlandsøkonomien med 0,5 prosent i andre kvartal. På forhånd var konsensusanslaget blant økonomene en oppgang på 0,3 prosent.

Les mer: Norge strutter igjen

Selv om veksten var høyere enn forventningene i markedet, var den likevel helt på linje med prognosene fra Norges Bank.

Rentehopp rundt årsskiftet
- Den var sterkere enn ventet, og desto sterkere dersom du korrigerer for det kraftige fallet i strømproduksjonen. Veksten i fastlands-bnp var marginalt mindre enn det Norges Bank la til grunn i siste pengepolitiske rapport, men ørlite sterkere utenom strøm. Alt i alt skal ikke dette ha noe å si for Norges Banks vurderinger, sier sjeføkonom Stein Bruun i SEB Enskilda til DN.no.

Han tror derfor at sentralbanksjef Svein Gjedrem holder fast på budskapet fra forrige rentemøte om at det ligger an til en renteøkning rundt årsskiftet.

SEB-økonomen mener det er flere faktorer som kan bidra til at veksten holder seg fremover.

- Jeg tror vi skal se en bedring i privat forbruk etter fallet i andre kvartal. Fastlandsinvesteringene er det større usikkerhet knyttet til, siden de er så volatile. Men både investeringsforventningene i siste konjunkturbarometer fra SSB og ordreutviklingen tyder på at bedriftsinvesteringene har bunnet ut. Ordretallene peker også mot tiltakende oljeinvesteringer, sier Bruun.

DN.no/kalkulator:
Sjekk her hvor mye du kan låne

Så mye dyrere blir lånet

Labert forbruk
Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets tror i likhet med Bruun at forbruket må ta seg opp dersom aktiviteten i økonomien skal fortsette å øke i samme tempo som i andre kvartal.

- Jeg tror ikke vi får såpass grei vekst, som det tross alt var i andre kvartal, dersom ikke forbruket begynner å vokse, sier Bruce til DN.no.

I andre kvartal falt forbruket med 0,6 prosent, til tross for at forholdene isolert sett ligger til rette for vekst.

- Alle prognosemakerne har trodd det. Det er lave renter, prisstigningen er på vei nedover, reallønnsveksten blir grei og arbeidsledigheten har ikke økt veldig mye. Jeg tror ikke at det skal fortsette å falle. Men forbrukerne er nok mer forsiktige enn vi trodde, sier Bruce.

Bruce mener også at veksten er på linje med Norges Banks anslag. Han tviler imidlertid på om den neste renteøkningen kommer allerede ved årsskiftet.

- Innen da får vi vite mye mer. Norges Bank har lagt opp til akselererende vekst fremover. Tredje kvartal skal være bedre enn andre kvartal. Men med så svak forbruksvekst som vi ser nå, så tror jeg fortsatt at det blir svakere utvikling og at renteøkningen kommer inn i neste år, sier Bruce.

- Vi har anslag på februar, men nå ser det ut som at internasjonale renter blir lavere lenger. Det kan bli vanskelig å sette opp så tidlig. Det kan ta litt lenger tid, legger han til.

I et intervju med DN.no i forrige uke pekte sentralbanksjef Svein Gjedrem på at det ikke er grunn til å være spesielt bekymret for at forbruket ikke har tatt seg like mye opp som sentralbanken først ventet.

- Vi har jo en relativt god økonomisk utvikling. Det er ikke noen grunn til å oppfordre norske forbrukere til å kjøpe mer, eller i og for seg til å kjøpe vesentlig mindre, sa sentralbanksjefen.

Les mer: - Vi trenger vekst, men ikke så sterk vekst

Risiko
Sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank peker på at veksten i fastlands-bnp ville vært på rundt 1,5 prosent dersom forbruket hadde utviklet seg mer på linje med et normalkvartal, med en forbruksvekst på 0,7 til 0,8 prosent. Han mener det er en risiko for at forbruket kan ta seg veldig raskt opp igjen, men peker samtidig på at Norges Bank er klar over situasjonen og gir klart uttrykk for det.

- Det som har kommet av norske nøkkeltall over sommeren har pussig nok vært litt bedre enn ventet. Bnp-tallene var bedre enn ventet, industriproduksjonen har vært bedre enn ventet og arbeidsmarkedet har vist en bedring. Nøkkeltallene for Norge har vært bedre, mens de globale tallene har vært litt blandede, sier Jullum til DN.no.

Han tror mye av årsaken ligger i et omslag i oljeinvesteringene. Sterkere vekst i Norge enn i utlandet kan imidlertid bli problematisk for sentralbanken på litt lengre sikt.

- Hvis Norge begynner å ligne på situasjonen i 2005 til 2007, med kraftig vekst i globale oljeinvesteringer, som gir økt aktivitetsvekst og økt inntektsvekst i oljeleverandørindustrien, så får du en relativ forskjell mellom Norge og andre land som blir problematisk for sentralbanken. Det er greit nok å holde like lave renter som Europa og USA når veksten i Norge er blodfattig. Men dersom den tar seg opp, så blir det et problem, sier Fokus-økonomen.

Trår vannet
Han mener imidlertid Norges Bank så langt har angrepet problemstillingen på en fornuftig måte.

- De trår vannet og ser an utviklingen og sier at de regner med at renten skal gradvis oppover. Så har de muligheten til å justere i begge retninger avhengig av hvordan det går. Det er ingen tvil om at ting er usikkert, sier Jullum.

Han venter fortsatt den neste renteøkningen kommer først mot slutten av året.

- Antageligvis desembermøtet. Vi skal få et ganske kraftig omslag i norsk økonomi dersom det skal komme tidligere enn det, sier Jullum.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.